5 milijardi EUR

BORBA PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA: Neto nulta stopa emisije ugljika

Autor Krunoslav Ćosić

Samsung se pridružuje inicijativi RE100 kako bi nultu „neto“ emisiju postigli do 2050. godine

Izvor: Samsung

Samsung Electronics je najavio svoju novu ekološku strategiju, sveobuhvatnu inicijativu kako bi se pridružili globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena. Strategija uključuje obveze za postizanje nulte neto emisije ugljika u cijeloj tvrtki i planove za korištenje više obnovljive energije kao i za ulaganje i istraživanje novih tehnologija za razvoj energetski učinkovitih proizvoda, povećanje cirkularnosti potrošene vode i razvoj tehnologije za hvatanje ugljika.

Cilj je postizanje neto nulte stope emisije ugljika za sve operacije u Device eXperience (DX) odjelu do 2030. te u svim globalnim operacijama uključujući Device Solutions (DS) odjela do 2050. DX odjel obuhvaća tvrtke koje se bave potrošačkom elektronikom uključujući Mobile eXperience, Visual Display, Digital Appliances, Networks i Health & Medical Equipment dok Odjel DS uključuje Memory, System LSI i Foundry segmente poslovanja.

Izvor: Samsung

Pridružili su se RE100, globalnoj inicijativi posvećenoj 100 posto obnovljivoj energiji te planiraju uskladiti potrebe za električnom energijom na svim međunarodnim tržištima s obnovljivom energijom u roku od pet godina.

“Klimatska kriza jedan je od najvećih izazova našeg vremena. Posljedice nedjelovanja su nezamislive i zahtijevaju doprinos svakoga od nas, uključujući tvrtke i vlade. Samsung odgovara na prijetnje klimatskim promjenama opsežnim planom koji uključuje smanjenje emisija, nove prakse održivosti i razvoj inovativnih tehnologija i proizvoda koji su bolji za naš planet,” rekao je Jong-Hee Han, potpredsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Samsung Electronics.

Cijela tvrtka želi poboljšati cirkularnost resursa tijekom životnog ciklusa proizvoda, od nabave sirovina do recikliranja i odlaganja. Plan također detaljno opisuje ulaganja u nove tehnologije za smanjenje emisija procesnih plinova kao i za smanjenje potrošnje energije u potrošačkim proizvodima. Tvrtka također planira istražiti tehnologije za hvatanje i iskorištavanje ugljika te se suočiti sa štetnim česticama u zraku.

Izvor: Samsung

Samsung Electronics će uložiti više od 5 milijardi EUR u svoje ekološke inicijative do 2030. godine uključujući smanjenje procesnih plinova, očuvanje vode, povećanje prikupljanja elektroničkog otpada i smanjenje emisija štetnih tvari. Iznos ulaganja isključuje troškove vezane uz povećanje korištenja obnovljivih izvora energije.

Planiraju iskoristiti nove tehnologije niske potrošnje kako bi se smanjila potrošnju energije u svakodnevnoj potrošačkoj elektronici. To uključuje razvoj novih memorijskih čipova ultra male potrošnje koji imaju za cilj značajno smanjiti godišnju potrošnju energije memorijskih proizvoda koji se koriste u podatkovnim centrima i mobilnim uređajima do 2025. u usporedbi sa trenutnim proizvodima.

Tvrtka će također implementirati tehnologije male potrošnje u glavne modele sedam proizvoda potrošačke elektronike – pametne telefone, hladnjake, perilice rublja, klima uređaje, televizore, monitore i osobna računala – s ciljem smanjenja razine potrošnje energije za prosječnih 30 posto u 2030. u usporedbi s proizvodima s istim specifikacijama u 2019.

Izvor: Samsung