MALI I VELIKI SAVJETI

KAKO ŠTEDJETI: Ne rasipajte energiju bespotrebno

Autor Igor Martić

Svaki uređaj ima različitu potrošnju, a uz pravilan odabir i korištenje moguće su velike uštede energije

Izvor: Jean van der Meulen, Pexels

Manje potrošene energije automatski znači i manji račun. Istovremeno, štedljivi uređaji su u pravilu skuplji pri kupnji, ali se dugoročno isplate. Dodate li tome i umjereno korištenje uređaja mjesečni računi se itekako mogu smanjiti odnosno ublažiti posljedice poskupljenja energije.

Televizori

Što je veći ekran veća je i potrošnja energije te je on direktno povezana s veličinom ekrana. Najbolje iskustvo gledanja dobit ćete kada ekran zauzima približno 40 % vašega vidnoga polja, savjetuju na Ustedienergiju.hr. Stoga, prilagodite udaljenost gledanja i veličinu televizora veličini prostorije u kojoj se nalazi.

Naravno, isključite televizor kada ga nitko ne gleda odnosno nema ništa zanimljivo, a vi se samo dosađujete i prebacujete programe. Prilikom kupnje prednost dajte televizorima koji su označeni oznakama viših energetskih razreda.

Izvor: Ksenia Chernaya, Pexels

Hladnjaci

Ako kupujete novi hladnjak onda svakako kupite model s digitalnim termostatom jer je on precizniji od brojeva od 1 do 5 na kakve smo navikli na starijim modelima. Idealna temperatura u hladnjaku trebala bi biti oko 5 stupnjeva Celzijusa, a ravnomjernu temperaturu će održavati upravo digitalni termostat.

Od davnina znamo da se hladnjak postavlja što dalje od izvora topline i izvan izravne Sunčeve svjetlosti kako se ne bi dodatno zagrijavo. Pripazite i koji se ostali kućanski uređaji nalaze u blizini hladnjak. Ne zaboravite hladnjak odmaknuti od zida kako bi se omogućilo strujanje zraka oko stražnjega dijela, ali pripazite i na gornje kuhinjske elemente koji također ne smiju zaklanjati protok i sprječavati cirkulaciju zraka.

Izvor: Pixabay

Prije stavljanja namirnica u hladnjak obavezno ih ohladite na sobnoj temperaturi ili na balkonu / prozoru te nastojte u njemu pohranjivati umjerenu količinu namirnica. Pazite na održavanje te redovito otklanjajte naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja.

S vremena na vrijeme pogledajte stražnji dio hladnjaka kako biste očistili nečistoću s rešetke jer ona povećava potrošnju. Također, obratite pozornost na brtve i gumice na vratima i okviru hladnjaka te ih zamijenite ako su oštećene.

Perilice i sušilice rublja

Rublje možete prati pri nižim temperaturama ukoliko nije jako prljavo čime ćete značajno štedjeti energiju. Kao i pri korištenju u vrijeme niže cijene električne energije. Pripazite i na okoliš korištenjem preporučenih doza deterdženta i omekšivača. Nemojte u bubanj perilice stavljati previše rublja - kada vam u slobodni prostor bubnja za pranje stane šaka bez pritiskanja odjeće, to je znak kad je perilica puna.

Izvor: Pexels

Kupite perilicu kapaciteta koji vam je potreban jer veća perilica troši više energije i vode. Ako ste mislili da ćete kupnjom kombinirane perilice i sušilice uštedjeti, one na žalost nisu energetski učinkovite kao kad koristite pojedinačne perilice i sušilice rublja. S vremena na vrijeme provjerite filtar perilice te ga očistite.

Perilice posuđa

Kupili ste perilicu posuđa, ali i dalje posuđe perete ručno jer mislite da ćete uštedjeti ako operete zasebno svaki tanjur ili posudi. Dokazano je da korištenje perilice posuđa umjesto ručnog pranja štedi i električnu energiju i vodu. I vaše ruke i noge! U uputama provjerite koji je najefikasniji način punjenja perilice posuđa kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Pri kupnji obratite pozornost na energetski razred, a možete pripaziti i na buku ako ćete perilicu koristiti u noćnim satima kako biste imali mir. I smanjili buku u zajedničkom kućanstvu ili stambenoj zgradi. Ne kupujte perilicu veću nego što vam je potrebna kako ne biste rasipali bespotrebno vodu i električnu energiju.