LJETNE IGRE

TOKYO 2020 Ne propustite Olimpijske igre na svojem pametnom telefonu

Autor Krunoslav Ćosić

Završila je ceremonija otvaranja Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, a do 8. kolovoza slijede natjecanja u kojima će snage odmjeriti 11.500 sportaša

Izvor: Liu Dawei / Xinhua News / Profimedia

Ako se pitate gdje se mogu gledati Olimpijske igre, odgovor je vrlo kratak: u mobilnoj aplikaciji HRTi dostupnoj za Android i iOS pametne telefone, tablete te na računalima, ali i na drugom programu Hrvatske televizije (HTV2).

Izvor: Ben STANSALL / AFP / Profimedia

Na službenoj web stranici igara objavljuje se Live blog na kojem možete pratiti sve bitne novosti vezane uz Tokyo 2020. Otvorena je i fan zona u kojoj možete online igrati razne igre i osvajati olimpijske nagrade poput satova slušalica i mnogih drugih zanimljivosti. Četiri igre podijeljene su u četiri kategorije – fantasy, trivia, The Visa award i Brackets. Neke od igara počet će nekoliko dana od službenog otvaranja igara.

Izvor: olympics.com

Svih 17.000 olimpijskih i paraolimpijskih sportaša koji se natječu u Tokiju dobit će po jedan pametni telefon Samsung Galaxy S21 5G Tokyo 2020 Athlete Phone. Pogledajte predivnu olimpijsku verziju popularnog pametnog telefona Samsung Galaxy S21.

Izvor: Samsung

Bit će ovo najskuplje Olimpijske igre od 1992. godine – ne samo Ljetne nego i Ljetne i Zimske olimpijske igre. Koštat će 28 milijardi američkih dolara. Zbog odgode s 2020. na 2021. godinu Japan je morao dodati dodatnih 2,8 milijardi dolara. Dvije trećine tog iznosa plaćene su javnim sredstvima.

Igre su japanskom gradu dodijeljene 2013. godine i tada je plan bio potrošiti 7,3 milijarde USD. U prosincu 2019. trošak je revidiran na 12,6 milijardi da bi Japanski nacionalni revizijski odbor kasnije izvijestio da će konačni trošak biti daleko veći od 22 milijarde dolara. Financijske novine Nikkei i Asahi tvrde da će konačni trošak domaćina Olimpijskih igara zapravo iznositi nevjerojatnih 28 milijardi dolara.

Puno manje su koštale druge po skupoći Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine – 21,9 milijardi USD. Sjećate se sigurno olimpijade u Londonu 2012. godine; koštala je 15 milijardi USD. U 2016. godini su Ljetne igre u brazilskom Rio de Janeiro koštale 13,7 milijardi dolara.

Izvor: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia

Između dvije i tri milijarde koštale su igre u Vancouveru u Kanadi 2010., u Ateni 2004., u američkom Salt Lake Cityju 2002., u japanskom Naganu 1998. te u Lillehammeru u Norveškoj 1994.

U Japanu će uz sportaše boraviti i mnogi novinari, zatim osoblje koje se brine za funkcionalnost igara te mnogi dužnosnici; brojka će se uz 11.500 natjecatelja popeti na oko 79.000 ljudi. Iako je zabranjen dolazak međunarodnih gledatelja na borilišta. Oko 80 posto ljudi koji će boraviti u olimpijskom selu trebalo bi biti cijepljeno. Svim sportašima ponuđena su cijepljenja putem posebnog sporazuma između MOO-a i Pfizera.

Izvor: Pan Yulong / Xinhua News / Profimedia

Inače, igre u Japanu bit će prve na kojima će nastupiti i nekoliko 49 posto žena i 51 posto muškaraca, što će biti prve rodno uravnotežene igre u povijesti. Na Paraolimpijskim igrama udio sportašica iznosi 40,5 posto, u odnosu na 38,6 posto koliko ih je bilo u Riju 2016. godine.