GAMING U USA

TKO SE TO TAMO IGRA? Zablude o ženama i djeci kao igračima video igara

Autor Davor Dakić

41 posto svih igrača u Sjedinjenim Državama su žene, a prosječni dobni raspon igrača video igara je od 35 do 44 godine

Izvor: Olga Rolenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokazuju to podaci Udruge za zabavni softver ESA (Entertainment Software Association). Dakle, igranje videoigara niti je zabava za mlade niti u njoj dominiraju muškarci te je u stvari sve upravo suprotno.

U SAD-u postoji više od 214 milijuna igrača video igara, što objašnjava zašto su videoigre posljednjih godina prerasle u najveći i najbrže rastući sektor zabave. Samo u 2020. godini potrošeno je više od 50 milijardi dolara na sadržaj video igara, hardver i dodatke na svim platformama, prema NPD Group.

Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

Samo je 21 posto igraća video igara u Americi mlađe od 18 godina. Najbrojnija skupina su odrasli od 18 do 34 godine (38 posto), a sljedeća najbrojnija skupina su osobe od 35 do 54 godine. Tek su na trećem mjestu osobe ispod 18 godina starosti.

Dobra skupina od 55 do 64 godine zastupljena je s 9 posto, a iznad 65 godina života igranjem se zabavlja 6 posto, pogledamo li skupinu Amerikanaca koji igraju video igre, pokazuju podaci iz ankete koju je proveo Entertainment Software Association, a prenosi Statista.

Omiljeni žanrovi videoigara Amerikanaca u 2020. godini bili su akcijski naslovi poput borbenih igara i platformskih igara (41 posto u udjelu), slijede akcijske avanture s 38 posto, a isto toliko ih voli i strateške igrice. Slijede casual igre, shooters i avanturističke dok sportske naslove igra samo 24 posto.

Izvor: Marina Troshenkova / Alamy / Alamy / Profimedia

Amerikancima su zanimljive i simulacije poput Microsoft Flight Simulatora (23 posto), pri dnu liste su MMO (16 posto), MMORPG (14 posto) te MOBA s 10 posto udjela.

Za kraj donosimo listu s najposjećenijim streaming servisima na kojima je vodeći Twitch (59 posto američkih igrača kaže da su koristili Twitch u posljednjih 12 mjeseci. Slijede YouTube gaming (59 posto), Facebook gaming (25 posto), Steam TV (18 posto), Dailymotion Games (12 posto), caffeine (10 posto) te Bigo Live i Smashcast s po 8 posto.

Izvor: Roman Kosolapov / Stock Budget / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI