PRVI SE PAMTE

RICHARD BRANSON JE USPIO PRESTIĆI JEFFA BEZOSA Prvi komercijalni let u svemir

Autor Smartlife

Milijarder Branson je Astronaut 001 i spreman je voditi ljude u svemir, nakon povijesnog leta do ruba Zemljine orbite

Izvor: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Richard Branson upisao se u nešto poput knjige dojmova prvog leta njegovom Virgin Galactic kompanijom kao “Astronaut 001 obučen da oduševi“. On je s još tri člana posade odletio do ruba svemira prvim komercijalnim letom, samo par dana prije nego što će to učiniti bivši vlasnik Amazon kompanije, u svojoj Blue Origin raketi.

Jeff Bezos, Richard Branson
Izvor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Branson, koji ima 70 godina i više od desetljeća čeka na ovaj let, uspješno je sletio u Novi Meksiko nakon leta nazvanog Unity 22, što je bio četvrti testni let ove kompanije. Nakon što se raketa odvojila od nosača na 45.000 stopa iznad tla (oko 14 kilometara u zraku) dostigla je više od 86 kilometara iznad Zemlje i zatim započela spuštanje.

Po uspješnom povratku na Zemlju uslijedilo je slavlje, a svoje čestitke su Bransonu i ekipi putem društvenih mreža uputili Elon Musk te mnoge druge poznate osobe iz SAD-a i širom svijeta.

Izvor: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Posjet rubu svemira je, kako kažu članovi posade, izgledaoo i završio savršeno, Richard Branson je najavio i prve komercijalne letove na istoj ruti od početka 2022. godine. Prvi putnik bit će izabran u velikoj nagradnoj igri koja je pokrenuta, a ostali će morati platiti, iako cijena putovanja još uvijek nije poznata.

U nagradnoj igri mogu sudjelovati svi punoljetni stanovnici planete koji su cijepljeni protiv korone.
Pobjednik će biti poznat 29. rujna ili nakon tog datuma, a prijave traju do 1. rujna. Sretni dobitnik će dobiti i mogućnost obilaska "svemirske tvornice" Richarda Bransona u Novom Meksiku, a ekscentrični milijarder obećava i puno čokolade na tom obilasku, koji će osobno voditi.

Na kraju recimo da je na lansiranje rakete Branson stigao biciklom.