OZBILJNO JE!

UPOZORENJE IZ MICROSOFTA Windows PrintNightmare greška zahtijeva hitnu reakciju

Autor Smartlife

Microsoft objavio upozorenje svim korisnicima i pozvao na nadogradanju operativnog sustava

Izvor: Martin Carlsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Sigurnosni istraživači otkrili su novu Windows ranjivost koja je proglašena kritičnom i zbog koje je reagirala i sama kompanija Microsoft. Problem je što su istraživači nenamjerno objavili korak po korak uputstvo kako se iskorištava PrintNightmare greška u okviru Windows Print Spooler servisa.

Windows Print Spooler omogućuje većem broju korisnika pristupa istom printeru. Stručnjaci su krajem svibnja objavili da su pronašli ovu grešku i uputili je kompaniji Microsoft na popravak. Međutim, putem GitHub i drugih siteova objavljena su uputstva kako se točno može iskoristiti uočena greška prije nego što je ona bila zakrpana.

Izvor: Marko Čavić

Microsoft je reagirao priopćenjem o problemu u kojem stoji da hakeri, koristeći se njime, mogu preuzeti kontrolu nad računalom, brisati i instalirati fileove pa čak i dodati nove korisnike računala i neke druge stvari.

Istim putem Microsoft je pozvao sve korisnike od verzije Windows 7 na više da odmah ažuriraju svoja računala putem Windows Update servisa kako bi se riješili potencijalno ozbiljnog problema. Kako se također navodi u priopćenju Windows Server 2016, Windows 10 1607 i Windows Server 2012 dobit će zakrpu brzo i oni trenutno ne mogu ažurirati svoj sustav te riješiti grešku.

Kako biste ažurirali svoje Windowse kliknite na Start >Settings >Windows Update i preuzmite zakrpu. Napominjemo da preview verzija Windows 11 operativnog sustava još uvijek nije zaštićena.