EURO 2020

SRAZ ČETIRI NOGOMETNA DIVA Tko će u finale u kojem su do sada najviše uspjeha imali…

Autor Davor Dakić

Hrvatska više nije prisutna na Euro 2020, ali to ne znači da nam nogomet i dalje nije jedna od najbitnijih stvari u životu

Izvor: Shutterstock

Italija i Španjolska te Engleska i Danska polufinalisti su Europskog prvenstva u nogometu koje se ove godine održava u 11 europskih gradova, a vrhunac će biti na engleskom stadionu Wembley koji prima 90.000 gledatelja. To je inače drugi najveći nogometni stadion u Europi, a veći od njega je Barcelonin Camp Nou – kapacitet mu je 99.354 mjesta.

Izvor: Shutterstock

Polufinalni susreti igraju se 6. i 7. srpnja s početkom u 21 sat na HTV2 i Hrvatskom radiju 2 te na platformi HRTi putem koje utakmice možete gledati i na svojem pametnom telefonu, tabletu, prijenosnom računalu i desktop računalu. Italija i Španjolska prve su na redu, a dan poslije slijedi susret između Engleske i Danske.

Finale se igra u nedjelju 11. srpnja 2021. u 21 sat, a koje će dvije ekipe odigrati povijesnu utakmicu nitko u ovom trenutku ne zna. Naravno, „neki znaju“…

Izvor: Shutterstock

Zanima li vas koje su zemlje do sada najviše puta sudjelovale u finalu Europskog nogometnog prvenstva koje se održava od 1960. godine? Njemačka i Španjolska po tri su puta osvajale titule europskih prvaka. Ipak, Njemačka je u prednosti pred Španjolcima jer su još tri puta sudjelovali u finalu te toliko puta izgubili. Dakle, Nijemci su u finalu sudjelovali šest puta, a tri puta su bili prvaci. Španjolci su u finalu bili ukupno četiri puta, a tri su puta postali prvaci.

Slijede Francuzi koji su u tri finalna nastupa dva završili pobjedom, a jedan su izgubili. SSSR je od četiri finala samo jednom bio prvak, a Italija je od tri finala jednom pobijedila te dva puta izgubila. Portugal ima jednu titulu i jednu izgubljenu utakmicu u finalu.

Izvor: Shutterstock

Četiri zemlje su po jednom bile u finalu i pobijedile: Čehoslovačka, Grčka, Nizozemska i Danska. Jugoslavija je u finalu bila dva puta i oba puta izgubila utakmice dok su Belgija i Češka po jednom odigrale finalnu utakmicu i izgubili.

Dakle, ako u finalu završi Španjolska i pobijedi, zauzet će prvo mjesto s četiri osvojene titule europskih prvaka u nogometu. Italiji bi to bio drugi osvojeni naslov te bi zauzeli treće mjesto po uspješnosti, a također bi i Danska došla u sam vrh. Engleska bi kao pobjednik po prvi put ušla na listu.

Napunite bateriju svojeg pametnog telefona i svakako pogledajte još tri odlične utakmice koje nas očekuju na Euro 2020.