Google Workspace

Google omogućio nove usluge svim Gmail korisnicima

Autor Smartlife

Google Workspace i aplikacija za dopisivanje konačno su dostupne svima

Izvor: Peter Kov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanija Google je objavila da će platforma Workspace, koja se ranije zvala G Suite, konačno postati dostupna svima, a to uključuje i obične Gmail račune. Cijela filozofija Workspace platforme je da korisnicima olakša povezanost, ali i produktivnost među ostalim Google uslugama.

To znači da ćete Gmail, Drive, Docs, Sheets, Slides, Meet, Chat i mnoge druge Googleove servise koristiti u jednom prozoru vašeg internetskog preglednika. Google Workspace je pretežno bio namijenjen za kompanije i njihove radnike, kako bi se lakše razmijenili dokumenti, poruke, itd...

Izvor: Google

Za individualne korisnike koji budu željeli više od Workspace platforme postojat će opcija pretplate, a cijena će iznositi 10 dolara mjesečno, prenosi The Verge. S tom pretplatom korisnici će dobiti "premium mogućnosti", što uključuje usluge rezervacije, personalizirani email marketing, profesionalne video sastanke. U najavi su mnoge druge opcije koje još nisu objavljene.

Pretplata će prvo biti dostupna u Americi, Kanadi, Australiji, Brazilu, Japanu i Meksiku, a kada će i ostatak svijeta dobiti tu mogućnosti za sada nije poznato. Već dugi niz godina Google najavljuje da će Hangouts prestati postojati, a zamijenit će ga Google Chat.

Izvor: Tada Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Jednom kada počnete koristiti nove opcije primijetit ćete i znatno drugačiji interfejs. Korisnici koji ne žele novi Gmail ne moraju aktivirati ove promjene. U nastavku pogledajte kako uključiti odnosno isključiti Google Chat.

• Otvorite vaš Gmail na računalu
• Kliknite na postavke pa potom odaberite opciju View all settings
• Izaberite Chat and Meet
• Uključite/isključite opciju Chat
• Kliknite na Save Changes

Izvor: Peter Kov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada su u pitanju Android telefoni, potrebno je otvorite postavke vaše Gmail aplikacije. Zatim izaberite račun koji koristite; prva opcija ispod General bit će "Show the Chat and Rooms tabs". Nju aktivirajte. Treba istaknuti kako postoji i aplikacija za Android pa ukoliko vam je lakše možete se preko nje dopisivati.

Pored Google Chat, tu su Rooms i opcija Spaces koja će se uskoro pojaviti. Rooms je odličan za komuniciranje s članovima obitelji i grupom prijatelja te služi kao grupna soba za dopisivanje, prenosi TechCrunch.

Spaces je u suštini ista stvar kao Rooms, ali ima nešto više opcija, više emotikon reakcija, alata za moderatore, itd... Ta se opcija može usporediti s aplikacijom Slack ili čak s Discord javnim grupama.