5G

A SAD I NA 700 MHZ: Počinje testiranje 5G mreže na još jednoj frekvenciji

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski građani će na punokrvni 5G morati pričekati još neko vrijeme. Dok čekamo, 5G se testira i na 700 MHz

Izvor: A1 Hrvatska

Jedna od frekvencija koje će se koristiti za buduću komercijalnu 5G mrežu je i 700 MHz, radiofrekvencijsko područje koje se do kraja prošle godine koristilo za digitalnu televiziju. Prelaskom s DVB-T na DVB-T2 standard frekvencija od 700 MHz se više ne koristi, a od prije je planirano njezino korištenje za mreže pete generacije. Uz 700 MHz (0,7 GHz), za 5G će se koristiti frekvencije na 3,6 GHz i 26 GHz.

Raspisivanje natječaja za korištenje komercijalnih radiofrekvencija očekuje se uskoro, a prethodno je zbog epidemije koronavirusa odgođeno s termina u 2020. na 2021. godinu. Inače, 5G na 700 MHz omogućit će pokrivanje velikih područja jer se na nižim frekvencijama signal može daleko dalje „dobaciti“ nego na višim frekvencijama.

Istovremeno, to znači i manje brzine prijenosa nego što će biti dostupne na višim frekvencijama. U kombinaciji s postojećim LTE spektrom (4x4 MIMO, LTE 1800 i 2600) ostvaren je download veći od 650 Mbps i upload od 120 Mbps.

Frekvencija na 700 MHz bitna je zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju.

A1 Hrvatska, prva u Hrvatskoj, od danas provodi testiranje na 700 MHz na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu. Od 1. ožujka, na području Osijeka, A1 Hrvatska testira 5G mrežu s korisnicima na području u spektru od 3,6 GHz. Osječani mogu isprobati prednosti pravog 5G-a kroz gigabitne brzine i niske latencije (kašnjenje).

Tomislav Makar
Izvor: A1 Hrvatska

„Testiranje 5G-a u frekvencijskom području od 700 MHz potvrđuje lidersku poziciju A1 u inovacijama i uvođenju novih tehnologija u Hrvatskoj. Predano radimo na digitalizaciji Hrvatske i pripremamo se za uvođenje prave 5G mreže gigabitnih brzina i niske latencije nakon dodjele spektra. Velika je to prilika za oporavak i gospodarski rast. Upravo je to tehnologija koja će imati presudnu ulogu u konkurentnosti u Europi pa i globalno te razvoju Industrije 4.0. Ubrzamo li uvođenje 5G-a, u Hrvatskoj će se otvoriti dodatna radna mjesta, uvećati BDP i otvoriti put napredovanja prema DESI (Indeks digitalnog gospodarstva i društva)“, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.