STIGLA GA RUKA PRAVDE

SJEĆATE LI GA SE? Nekad je bio sinonim za internetsko piratstvo

Autor Krunoslav Ćosić

Kim Dotcom se cijelo desetljeće nalazi na Novom Zelandu

Izvor: MICHAEL BRADLEY / AFP / Profimedia

Mnogi su koristili razne ilegalne, piratske servise prije desetak godina, a jedan od njih bio je Megaupload iza kojeg je stajao Kim Dotcom. Promijenio je svoje prezime iz Schmitz u Dotcom. 47-godišnji Kim je već neko vrijeme smješten na Novom Zelandu i pokušava osporiti izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Najviši sud Novog Zelanda odbio je njegov zahtjev za izbjegavanjem izručenja SAD-u, što je novi udarac u desetljetnoj borbi ovog tehnološkog poduzetnika protiv optužbi za internetsko piratstvo.

Izvor: THOMAS SAMSON / AFP / Profimedia

Dotcom, koji je optužen da je zaradio milijune dolara putem svoje usluge dijeljenja datoteka Megaupload, suočava se s optužbama za reketarenje, prijevaru i pranje novca u Sjedinjenim Državama, uz zatvorsku kaznu do 20 godina. Na svom vrhuncu 2011. godine Megaupload je imao 50 milijuna korisnika dnevno te je činio 4 posto svjetskog internetskog prometa.

Vrhovni sud u Wellingtonu presudio je da se njemački državljanin i dvojica suoptuženika, Mathias Ortmann i Bram van der Kolk, ne mogu žaliti na aspekte prethodne presude, odbacivši njihov argument da su suočeni s pogreškom pravde.

Izvor: PETER KNEFFEL / AFP / Profimedia