TIKTOK NA VRHU

RASTU ILI PADAJU? Globalni prihodi od prodaje aplikacija

Autor Krunoslav Ćosić

Potrošnja na aplikacije dostići će 133 milijarde dolara u 2021. godini

Izvor: MARKO NEŠOVIĆ

Sensor Tower, tvrtka za analizu aplikacija, predviđa da će globalni prihod korisnika aplikacija na godišnjoj razini u 2021. porasti za 19,7 posto, na 133 milijarde dolara. TikTok aplikacije je rangirana kao aplikacija s najvećom zaradom i najviše preuzimana drugu godinu zaredom, prenosi Mobile World Live.

Ipak, potrošnja potrošača će u 2021. biti manja nego u 2020. jer se tržišni trendovi počinju normalizirati nakon rekordnog vrhunca izazvanog zatvaranjem (lockdown) zbog bolesti Covid-19 (koronavirus).

Izvor: Shutterstock

Potrošnja korisnika na TikToku i kineskoj verziji popularne aplikacije pod nazivom Douyin iznosila je 2,3 milijarde dolara. Očekuje se da će aplikacija u vlasništvu ByteDancea također prednjačiti na ljestvicama preuzimanja, a slijedi je Meta s aplikacijama Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger.

Potrošnja na aplikacije za igre trebala bi doseći 89,6 milijardi dolara, što je porast od oko 13 posto, s tim da je udio ove kategorije u ukupnim potrošačkim izdacima opao za 4,3 posto, na 67,4 posto. Sensor Tower predviđa da će globalna preuzimanja aplikacija ostati na razini od 144 milijarde kao u 2020. godini, s tim da je u prošloj godini bio ostvaren rast od 24 posto.