PUTOVANJE ŽIVOTA

3-2-1 - START! Svemirski turisti iz Japana odletjeli su u svemir

Autor Krunoslav Ćosić

Odredište astronauta i dvoje putnika je ISS, a glavni junak zatim planira na Mjesec

Izvor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Iz Baikonura u Kazahstanu su u letjelici Soyuz 2.1a, koja nosi letjelicu Soyuz MS-20, na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) odletjeli ruski astronaut Alexander Misurkin i japanski svemirski turisti Yusaku Maezawa i Jozo Hiran. Yusaku je japanski poduzetnik, a njegovo se bogatstvo mjeri u milijardama. Obogatio se kroz e-trgovinu, uključujući Zozotown. Društvo mu pravi Jozo, video producent koji će sve dokumentirati i objaviti na YouTube kanalu ovog milijardera.

Izvor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Yusaku u svemiru planira odigrati golf, a to je samo jedna od stvari koje planira izvesti u svemiru. Popis je nastao od prijedloga koje su mu slali ljudi tako da će u svemirskoj postaji bacati papirnati avion, puhati mjehuriće. Ovaj bivši bubnjar jednog punk rock banda čak je pokrenuo show u potrazi za djevojkom koja bi mu se pridružila u svemiru, ali je na kraju odustao od svega.

Izvor: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Trojac će na ISS-u provesti 12 dana, nakon što je letjelica prema svemiru krenula u 8:30 i stigla na postaju u 14:41. Oni su prvi svemirski turisti koji su u posljednjih godinu dana posjetili ISS. Gospodin Yusaku Maezava za dvije godine planira letjeti na Mjesec (2023.).

Maezava je prije polijetanja na ISS prošao rigorozan program obuke - spavao je na nagnutom krevetu, vrtio se u stolici, a badminton je igrao poprilično dugo. I sve je to dokumentirao na društvenim mrežama. Za putovanje života platio je 88 milijuna dolara.