TKO TO IGRA?

DALEKO OD ISTINE Video igre igraju samo muškarci?

Autor Krunoslav Ćosić

Jesu li video igre više od dječje igre?

Izvor: Valve

Jedna od zabluda o video igrama je da su one namijenjene samo mladoj, pretežno muškoj publici. To je daleko od istine. Prema Entertainment Software Association (ESA), a prenosi Statista, igranje videoigara nije zabava za mlade niti u njoj dominiraju muškarci.

Događa se ustvari upravo suprotno: 41 posto svih igrača u Sjedinjenim Državama su žene, a prosječni raspon dobi za igrače videoigara je od 35 do 44 godine. 65 posto starijih od 18 godina igra igre.

Izvor: Roman Kosolapov / Stock Budget / Profimedia

U dobi do 18 godina udio igrača je 21 posto, u dobi od 18 do 34 godine udio je 38 posto, a zatim lagano opada. 26 posto Amerikanaca u dobi od 35 do 54 godine igra video igre. U dobi od 55 do 64 godine udio igrača opada na 9 posto, a samo 6 posto starijih iznad 65 godina zabavlja se igrajući video igre.

Prema ESA-i, u Sjedinjenim Državama ima više od 214 milijuna igrača videoigara. To objašnjava zašto su videoigre izrasle u najveći i najbrže rastući sektor zabave posljednjih godina, privlačeći desetke milijardi dolara potrošačke potrošnje svake godine.

Samo u 2020. Amerikanci su potrošili više od 50 milijardi dolara na sadržaj videoigara, hardver i dodatke na svim platformama, prema podacima NPD Grupe.

PES 2022 - Manchester Utd vs Barcelona
Izvor: Youtube