NASA

IDEMO NA MJESEC? Najranije u 2025. godini

Autor Krunoslav Ćosić

NASA je objavila da će sljedeća ljudska posada na Mjesec poletjeti tek oko 2025. godine

Izvor: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Američka svemirska agencija NASA neće slati astronaute na Mjesec prije 2025. godine, najavio je šef NASA-e (Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir) Bill Nelson. To znači da se neće ostvariti Trumpovi svemirski planovi.

To je za godinu dana kasnije nego je Trump planirao – njegova administracija postavila je cilj vraćanja ljudi na mjesečevu površinu do 2024. godine. To je inicijativa pod nazivom Artemis, a trebala je biti odskočna daska prema još ambicioznijem cilju, a to je slanje astronauta na Mars.

Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Kašnjenje je nastalo zbog pravnih zavrzlama oko ugovora sa SpaceX koji je trebao izgraditi Artemis, lunarno sletno vozilo. Sedam mjeseci je izgubljeno u pravnim parnicama, što znači da se ljudsko slijetanje na Mjesec ne može očekivati prije 2025. godine.

Blue Origin, svemirska tvrtka Jeffa Bezosa, tužila je NASA-u zbog dodjele ugovora o izgradnji lunarnog broda vrijednog 2,9 milijardi dolara, a posao je dodijeljen tvrtki SpaceX, u vlasništvu milijardera Elona Muska. Tužba je odbijena, ali je izgubljeno dragocjenih sedam mjeseci.

Inače, NASA je na Mjesec planira letjeti tek u 2028. godini, nakon što bi se u orbitu oko Mjeseca lansirala svemirska stanica Gateway do 2024. godine. Trumpova je administracija 2019. godine iznenada rok postavila za pet godina odnosno do 2024. godine. Razlog je suprotstavljanje potencijalnim uspjesima Rusije i Kine, na polju svemirskog oružja.

Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia