HDTV streaming

ZA NOVA PREMIUM RJEŠENJA: Multi-Access Edge Slicing

Autor Davor Dakić

Nova se usluga može koristiti preko 5G-a, fiksnog bežičnog pristupa (FWA) i fiksnog pristupa

Izvor: Nokia

Nokia je predstavila uslugu Multi-Access Edge Slicing za koju tvrdi da bi mogla omogućiti operatorima da ponude nova premium rješenja. Inovaciju planiraju na živoj mreži predstaviti s operatorom e& iz UAE na MWC24 u Barceloni krajem veljače 2024.

Finski dobavljač je naveo da operatori mogu koristiti Multi-Access Edge Slicing preko 5G mreža, fiksnog bežičnog pristupa (fixed wireless access - FWA) i fiksnog pristupa na nizu uređaja kako bi istovremeno pokrili nekoliko slučajeva upotrebe i aplikacija.

Za primjer, usluga bi mogla omogućiti korisniku 4G ili 5G pametnog telefona slanje osjetljivih poslovnih informacija pomoću mrežnog odsječka visokih performansi dok istovremeno sudjeluje u video pozivu pomoću drugog odsječka.

Izvor: Nokia

Kroz FWA s više dijelova obitelj bi mogla koristiti jedan dio za pristup uslugama kao što je HDTV streaming ili igranje u oblaku dok bi se drugi koristio za kućni rad na prijenosnom računalu, piše Mobile World Live.

Odsječci se u konačnici mogu prilagoditi kako bi imali različite mrežne karakteristike ovisno o zahtjevima vezanim uz kašnjenje i sigurnost. Inovacija je predstavljena kao način na koji operatori generiraju nove prihode od vrhunskih B2C i B2B usluga nudeći korisnicima isto iskustvo u fiksnim i mobilnim tehnologijama.

Olivier Loridan, viši analitičar u Omdiji, rekao je da usluga ima potencijal za rješavanje novih poslovnih i potrošačkih zahtjeva povezivanja.

Nokia se nedavno udružila s A1 Telekom Austria i Microsoftom kako bi isporučila poslovne aplikacije u oblaku na mobilne uređaje koristeći 5G edge network slicing.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI