BOLJA KAMERA

ANDROID 15: Imat će još jaču zaštitu od zlonamjernog softvera

Autor Krunoslav Ćosić

Za sada se radi samo o verziji namijenjenoj razvojnim programerima, ali neke se naznake ipak vide

Izvor: Idrees Abbas/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pametni telefoni s Android OS-om novu bi verziju 15 trebali dobiti tek u jesen ove godine, ali razvoj je već u tijeku. Sve je veći broj modela telefona koji imaju pet pa i sedam godina ažuriranja softvera tako da su mnogi vlasnici Android telefona zainteresirani za novosti koje će donijeti.

Nova bi verzija trebala biti rezultat usredotočenosti na holističko zdravlje platforme i bližu suradnju s hardverskim partnerima. Znamo da Apple već godinama ima veliki uspjeh u integraciji hardvera i softvera.

Razvojni programeri koji će raditi na Androidu 15 imaju sada priliku pogledati prve skice, a javna beta bi svjetlo dana trebala ugledati već u rano proljeće. Zatim će uslijediti stabilnost platforme, na čemu će Google raditi u lipnju.

Sve nas zanima što donosi nova verzija Androida 15, naročito što je Android 14 na telefone počeo stizati pred kraj 2023. godine. Potrošnja energije bit će u fokusu kako bi se adresirale aplikacije i način na koji troše energiju, dok komuniciraju sa sustavom napajanja telefona.

Izvor: Google blog

Rezultat će, nakon podešavanja, biti bolji odgovor uređaja na zahtjeve svojih grafičkih procesora, ali i procesora općenito kao i toplinskih sustava. Aplikacije koje rade u pozadini trebale bi raditi s boljom energetskom učinkovitošću.

Privatnost ostaje u samom vrhu prioriteta, uz jaču jaču zaštitu od zlonamjernog softvera koji se može sakriti u datotekama aplikacija. Android 15 dobit će najnoviju verziju Privacy Sandboxa. Radi se o skladu između ciljanih oglasa i aplikacija koje bi trebale održavati privid privatnosti.

S novom verzijom trebali bismo moći snimiti samo sadržaj aplikacije, a ne cijelog zaslona kada odlučimo napraviti screenshot odnosno snimku zaslona. Android 15 poboljšat će iskustvo kamere u aplikacijama trećih strana. Uz to, bit će moguće podesiti intenzitet LED bljeskalice, prilikom okidanja.