MOĆNI AI ALATI

NEDOVOLJNO ISKORIŠTEN POTENCIJAL: Zašto je baš AI najveća prilika od izuma interneta?

Autor Krunoslav Ćosić

Prednosti umjetne inteligencije u području potrošačke elektronike još uvijek nisu posve jasne

Izvor: Samsung

Samsung je predstavio prednosti implementacije umjetne inteligencije u stvaranju personaliziranog iskustva i inkluzivnijeg društva. Svima je jasno kako je nedavno uzbuđenje oko umjetne inteligencije izazvalo val ideja usmjerenih na iskorištavanje njezine moći.

Unatoč velikom potencijalu donošenja revolucije u brojna područja, od financija do medicine, prednosti umjetne inteligencije u području potrošačke elektronike još uvijek nisu posve jasne. Njen je potencijal nedovoljno iskorišten, zbog čega mnogi ne uspijevaju doživjeti zašto je baš AI najveća prilika od izuma interneta.

Proizvodi i usluge brzo su lansirani kako bi iskoristili potencijal umjetne inteligencije, ali bez jasnog cilja ili vizije, što dovodi do brojnih situacija u kojima nije jasno kako integracija AI-a u tehnologiju stvara opipljive koristi za društvo.

Izvor: Youtube

U žurbi za usvajanjem umjetne inteligencije previđena je značajna prilika - omogućavanje istinske personalizacije na uređajima koje korisnici svakodnevno koriste. Unatoč pružanju opcija za prilagodbu potrošačka elektronika ne može uzeti u obzir - niti se prilagoditi - izazovima i prioritetima korisnika.

I dok je AI integriran u različite sektore, njegov pravi transformacijski potencijal leži u prilagođavanju tehnologije specifičnim potrebama, vrijednostima i načinu života. AI nam pruža sredstva i priliku da preoblikujemo tehnologiju kako ne bi bila prilagođena svima već svakome pojedinačno na jedinstvene načine.

Nadmašivši praktičnost AI može uskladiti tehnologiju s jedinstvenim pričama korisnika. AI bi trebao učiti o korisniku i temeljem stečenih znanja mu s vremenom pružati sve bolje i personaliziranije iskustvo - primjerice, prepoznavanjem vašeg glasa tijekom vremena pomoću funkcije generiranja ili prepoznavanja glasa.

Samsung Neo QLED 8K
Izvor: Samsung

AI može doprinijeti stvaranju otvorenijeg i inkluzivnijeg društva omogućavanjem dostupnije tehnologije. Najnoviji Samsungovi televizori, poput Neo QLED 8K QN900D, pomoću AI-ja pretvaraju titlove u govor za osobe s oštećenjem vida.

Samsung pametni telefoni također koriste AI za automatsko generiranje titlova tijekom poziva za osobe s oštećenjem sluha. U asortimanu digitalnih kućanskih uređaja AI značajke omogućavaju otvaranje vrata hladnjaka bez ruku za osobe s poteškoćama u kretanju. Zamislite svijet u kojem svatko može jednako uživati u Samsung proizvodima. Inkluzivna tehnologija je ključna za demokratizaciju značajnih inovacija.

Izvor: Youtube

Uz pomoć umjetne inteligencije čak i komunikacija postaje jednostavnija i personaliziranija. Najnovija serija Samsung pametnih telefona, Galaxy S24, omogućuje da pretraživanje interneta postane intuitivnije i direktnije zahvaljujući sposobnosti AI-a da razumije što pokazujete na ekranu.

Samsung je razvio i Samsung Gauss, vlastiti model umjetne inteligencije koji može generirati tekst, kod i fotografije, što omogućava nove mogućnosti za osobnu produktivnost i kreativnost.