DRONOVI SU MOĆNI

ITEKAKO SU UČINKOVITI: Bespilotni sustavi u kriznim situacijama

Autor Krunoslav Ćosić

Organizacija okuplja više od 40 aktivnih pilotkinja/pilota s 40 bespilotnih letjelica

Izvor: BSKS Hrvatska

S ukupno 76 članova strukovna organizacija Bespilotni sustavi u kriznim situacijama (BSKS) okuplja stručnjake iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu bespilotnih sustava u svrhu očuvanja ljudskih života, zdravlja i imovine.

U protekloj 2023. godini je BSKS aktivno sudjelovala na 18 intervencija, od vršenja izviđanja, traganja za nestalim osobama i životinjama, nestalim zrakoplovima do asistencije u saniranju terena i nadziranju požarišta.

Sudionici JI Europu (DPPI SEE) u pripremi za terenski dio vježbe pod nazivom „SEE FLEX“
Izvor: Ravnateljstvo civilne zaštite

Predsjednik BSKS Hrvatska Bruno Kekez, koji je ujedno i pripadnik Državne intervencijske postrojbe CZ Zagreb, koordinator zračnog prostora tijekom Petrinjskog potresa, kaže kako je za vrlo mladu organizaciju kao što je BSKS Hrvatska protekla 2023. bila vrlo aktivna godina:

“Istaknuo bih kako smo osnovali BSKS Hrvatska s ciljem da okupi pripadnike žurnih službi koji upotrebljavaju sustave bespilotnih zrakoplova, stručnjaka iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu sustava bespilotnih zrakoplova odnosno kolokvijalno rečeno dronova.

Izvor: BSKS Hrvatska

Uz stručnjake iz domena zakonske regulative, upravljanje zračnim prostorom, programiranja, obrazovanja, stručnjaka iz područja zaštite i spašavanja i zaštite od požara BSKS Hrvatska okuplja operatere i pilote bespilotnih sustava iz civilnog stanovništva u organizacijski oblik koji u trenutku nepogode ili katastrofe dobrovoljno pomaže, a kroz BSKS Hrvatska i nadležna Državna tijela na organizirani način, poučeni iskustvima stečenima nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa.

Jedna od istaknutijih intervencija dogodila se na poziv Državne intervencijske postrojbe Civilne Zaštite - Zagreb gdje su članovi BSKS Hrvatska upućeni prema mjestu pada zrakoplova u Ličko-senjskoj županiji gdje su se priključili i pješadijskom timu u potrazi na terenu dok je posadni helikopter nadlijetao područje.

Izvor: BSKS Hrvatska

Prošla godina započela je uspješnom zajedničkom vježbom u suradnji s DVD Trnje, gdje je prilikom vježbe gašenja požara niskog raslinja u prostoru između korita rijeke Save i nasipa, BSKS Hrvatska izvodila letačke operacije bespilotnim letjelicama u svrhu nadzora požara iz zraka. Tijekom svih aktivnosti rezervacija zračnog prostora je obavljena u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe kroz AMC portal.

Izvedene su mnoge vježbe poput ASAR 2023-3, vježba traganja i spašavanja za nestalim putničkim zrakoplovom u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite.

Voditelj K-9 tima i pas Blecky u pretraživanju za nestalom osobom
Izvor: BSKS Hrvatska

BSKS Hrvatska je također prošle godine organizirala samostalnu vježbu u suradnji sa Sustavima radio veza u kriznim situacijama i Državnom intervencijskom postrojbom u Zagrebu gdje se na novim tehnologijama bespilotnih letjelica i sredstvima komunikacije uvježbavala potraga za nestalim osobama iz zraka uz rijeku Savu.

Vatrogasci grada Zagreba započeli traganje za nestalom osobom na vodi
Izvor: BSKS Hrvatska