BIT ĆE ZABAVAN

USKORO STIŽE CHATBOT XAI: Elon Musk predstavio Grok

Autor Krunoslav Ćosić

Grok je AI pomoćnik koji će na platformi X pomagati u njezinom radu, a korištenje će se naplaćivati

Izvor: Omar Marques / Zuma Press / Profimedia

„Grok ima pristup informacijama u stvarnom vremenu putem platforme X (bivši Twitter), što je velika prednost u odnosu na ostale modele“, napisao je na X-u Elon Musk kako bi pojasnio što je Grok. Kaže i da njegov AI pomoćnik voli sarkazam.

Dakle, umjetna inteligencija će u slučaju Muskove društvene mreže X imati naziv Grok, a Oxford Languages tu riječ opisuje kao sposobnost "razumijevanja (nečega) intuitivno ili empatijom." Uz to, Musk je poznat po opsesiji znanstvenom fantastikom.

Naziv Grok se može povezati s knjigom „Stranger in a Strange Land“ Roberta Heinleina iz 1961. U knjizi „Stranac u čudnoj zemlji priča prati čovjeka po imenu Valentine Michael Smith, a odgojili su ga Marsovci. On odlazi na Zemlju kako bi razumio njezinu kulturu. U samoj se knjizi spominje pojam grok, što na marsovskom jeziku znači piti. Drugim riječima, Grok AI bi mogao „popiti“ što više informacija s interneta, platforme X te iz interakcija s programerima i ljudima koji će ga koristiti.

Treba istaknuti kako Grok još nije dostupan javnosti, a kad bude dostupan moći će ga koristiti samo pretplatnici mreže X (paket X Premium+), a to znači 16 USD mjesečno.

ChatGPT je svima na webu dostupan kroz besplatnu verziju chatbota, ali postoji i pretplatnički paket ChatGPT Plus koji košta 20 USD mjesečno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI