Pametne platforme

BRŽI I ŠTEDLJIVIJI: Qualcommov čipset Snapdragon 8 Gen 3

Autor Ivan Vukić

Viđat ćemo ga u svim novim, najjačim pametnim telefonima i tabletima koji će se pojaviti do kraja ove i početkom 2024. godine

Izvor: Qualcomm

Snapdragon 8 Gen 3 je čipset koji se može nazvati najboljim trenutno u svijetu. U radu koristi generativnu umjetnu inteligenciju te omogućuje inteligentno snimanje sadržaja, a omogućit će i nova iskustva u mobilnom igranju koje će prkositi konzolama. Sve to podržano je najbržom mobilnom vezom na svijetu.

Moćni Qualcomm AI Engine pruža 98% brže performanse i 40% poboljšane performanse po vatu za održivo AI zaključivanje. LLM modeli mogu pokretati do 20 tokena/s - jedni su od najbržih u industriji pametnih telefona i uz stabilnu difuziju generiraju sliku u djeliću sekunde.

Snapdragon Game Super Resolution povećava razlučivost igara čak do 8K bez utjecaja na trajanje baterije ili performanse tako da bi pametni telefon sa Snapdragon 8 Gen 3 mogao biti vaša ultimativna prijenosna igraća konzola.

Qualcomm Kryo CPU postiže do sada neviđene brzine s nadograđenim CPU podsustavom i 30% poboljšanim performansama te uz 20% poboljšanu energetsku učinkovitost. Nadograđeni Qualcomm Adreno grafički GPU donosi 25% brže grafičko renderiranje i 25% poboljšanu energetsku učinkovitost GPU-a, uz poboljšano igranje i streaming.

Izvor: Qualcomm

Qualcomm najavljuje i zvuk studijske kvalitete bez gubitaka. Snapdragon Sound Technology Suite s novom tehnologijom Qualcomm Expanded Personal Area Network Technology (XPAN) jedino je rješenje na svijetu za neprekinuti zvuk bez gubitaka putem Wi-Fi mreže, čak i kada se krećete iz sobe u sobu. Zvuk ultra niske latencije od 48 ms omogućuje pobjedu protiv protivnika u igricama, dok ste u pokretu.

Najveći takt na kojem će raditi je do 3,3 GHz, konfiguracija osam procesorskih jezgri je 1+5+2m u downloadu će omogućiti 5G brzine do 10 Gb/s, a u uploadu do 3,5 Gb/s. Podržani Bluetooth dolazi u verziji 5.4, a wireless spajanje kroz Wi-Fi 7, Wi-Fi 6, Wi-Fi 5, Wi-Fi 4, uz maksimalnih 5,8 Gb/s.

Prvi pametni telefon s novim čipsetom Snapdragon 8 Gen 3 bit će iz Xiaomi 14 serije, a u Kini se predstavljanje očekuje 26. listopada 2023.