NOVI OS

MIUI Ide U Mirovinu! Xiaomi je predstavio novi operativni sustav

Autor Smartlife

Dolazi HyperOS, a novi operativni sustav nadilazi pametne telefone

Izvor: WEIBO / LEI JUN

Xiaomi je upravo najavio svoj novi operativni sustav HyperOS koji će stići kada tvrtka lansira Xiaomi 14 seriju pametnih telefona, a potom postupno zamijeniti MIUI korisničko sučelje nakon 13 godina postojanja.

HyperOS neće biti ekskluzivan za Kinu, ali će uskoro biti dostupan globalno. Bazirat će se na Android operativnom sustavu i povezivat će proizvode iz cijelog Xiaomi ekosustava iz više od 200 kategorija, s posebnim fokusom na IoT.

"Ovo je epohalna prekretnica za Xiaomi i ključni korak prema potpunom ekosustavu za ljude, automobile i domove", rekao je Lei Jun, izvršni direktor Xiaomija. "HyperOS je rođen i za to smo se dugo pripremali".

Prvi čovjek tehnološkog diva dodaje kako je HyperOS spoj evolucije Androida i vlastitog sustava Vela, s potpuno redizajniranom arhitekturom koja će biti temelj za desetke milijardi uređaja u budućnosti. Nažalost, još uvijek nemamo jasnu sliku što je zapravo HyperOS i ne znamo kako će izgledati.

Iako ga Xiaomi naziva novim operativnim sustavom, znamo iz prijašnjih glasina da je tvrtka testirala korisničko sučelje MIUI 15. Dakle, može biti preimenovani MIUI, ali i nešto slično Huaweijevom HarmonyOS-u. Ostaje za vidjeti.

Ali jedno je sigurno - MIUI, prvi proizvod tvrtke Xiaomi, odlazi u zasluženu mirovinu. "Hvala svim prijateljima koji su podržali MIUI. MIUI će nam zauvijek ostati u sjećanju", zaključuje Lei Yun.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI