umjetnosti i emocije

VEĆ JE DIO NAŠE SVAKODNEVICE: U Zagrebu možete pogledati slike koje je kreirala umjetna inteligencija

Autor Krunoslav Ćosić

Izložbe slika koje je kreirao AI rijetke su u cijelom svijetu, a zagrebačka se može pogledati u sljedećim danima

Izvor: Ratko Mavar

U Zagrebu je otvorena jedna od prvih svjetskih izložbi slika koje je kreirala umjetna inteligencija, a do 22. rujna 2023. možete ju pogledati u hotelu Zonar Zagreb. Jedinstvenu izložbu slika pod nazivom „Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation“ autorski potpisuje umjetna inteligencija.

“Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj i regiji, a vrlo moguće i u svijetu. Ono što smo sigurni jest da je ovo jedan zaista tehnološki i inovacijski projekt koji ima za cilj potaknuti znatiželju i interes kod svih ljudi. Želimo opću populaciju približiti ovoj tehnologiji. Sam projekt ima nekoliko dimenzija, a jedna od njih je ta gdje želimo ohrabriti ljude i prikazati im na klasičan način mogućnosti umjetne inteligencije i zato smo izabrali vizualan prikaz, nešto što im je blisko i čime se lako mogu poistovjetiti. Naš cilj je da ljudi sami počnu istraživati i koristiti umjetnu inteligenciju i učiti od nje”, izjavio je Aco Momčilović, organizator izložbe i suosnivač Global AI Ethics Institute.

Aco Momčilović, Ivana Kunda i Mirko Sardelić
Izvor: Ratko Mavar

Stručnjak za povijest umjetnosti i emocionalne aspekte umjetničkog izraza dr. sc. Mirko Sardelić približio je okupljenima isprepletenost umjetnosti i emocija kroz povijest dok je istaknuta stručnjakinja na polju razumijevanja autorskog stvaralaštva AI prof. dr. sc. Ivana Kunda otvorila vrata debate o budućnosti umjetnosti i promjenama koje će se potencijalno dogoditi dolaskom novih tehnologija. Usporedila je AI s pojavom fotoaparata i stavom koji je bio prema tom uređaju.

Otkrivanjem postavljenih slika započela je i donacijska aukcija u kojoj je u samo nekoliko minuta prikupljeno više tisuća eura, a sav iznos donirat će se zagrebačkim matematičkim gimnazijama.

Izvor: Ratko Mavar

Izvor: Ratko Mavar

„AI već je dio naše svakodnevice, kako u svakodnevnom životu tako i u dinamičnoj hospitality industriji. Dok naša vizija gostoprimstva stremi prema progresivnom iskustvu, podržavajući ovu izložbu pružamo platformu ne samo za razmjenu znanja i iskustava, već i za poticanje dijaloga o ulozi tehnologije u našim životima. Vizualna umjetnost odlična je dimenzija kojom ćemo svim znatiželjnim građanima i gostima našeg hotela Zonar Zagreb približiti dosege i pojasniti potencijale umjetne inteligencije“, rekao je David Flam, direktor marketinga Maistre.

Izložba je otvorena do 22. rujna kada seli u Rovinj na Weekend Media Festival, a svi zainteresirani građani imaju priliku pogledati izložbu u hotelu Zonar Zagreb svakog dana od 10:00 do 21:00 sati, sudjelovati u aukcijskoj donaciji te se upisati u knjigu dojmova koja donosi duboko i raznoliko iskustvo čitanja, potičući svakoga da razmišlja o umjetnosti, budućnosti kreativnosti i tehnologiji na potpuno nove načine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI