PRILIKA ZA MEDIATEK

SNAPDRAGON 8 GEN 3: Zbog njega će poskupjeti pametni telefoni

Autor Krunoslav Ćosić

Nova verzija Qualcommovog najmoćnijeg čipseta neće ići na ruku kupcima

Izvor: Qualcomm

I aktualna generacija, Snapdragon 8 Gen 2, donijela je nešto veće cijene pametnim telefonima. Govorimo o flagship modelima iz najskupljeg ranga, a dolazak novog Snapdragon 8 Gen 3, koji će se pojaviti krajem ove i uglavnom u 2024. godini sigurno će povećati cijene modelima koji će tek izaći.

Glavni Android telefoni u 2024. godini sigurno će poskupjeti, a poznato je kako ova kategorija uglavnom koristi Qualcommov čipset dok je MediaTekov Dimensity ipak manje zastupljen. Zbog toga bi Snapdragon 8 Gen 3 mogao napraviti promjenu te bismo i u premium segmentu mogli u sljedećoj godini vidjeti telefoni sa starijom generacijom čipova. Ili čak i nekim konkurentskim opcijama.

Izvor: Qualcomm

Stoga bismo aktualni Snapdragon 8 Gen 2 mogli viđati u premium segmentu sljedeće godine umjesto najnovijeg koji će doći. Bit će to prilika za MediaTek koji će uskoro najaviti svoj sljedeći premium čip Dimensity 9300 s kojim osvaja sve više prostora. Iako je MediaTek uglavnom sve uspješniji u nižim segmentima, unatrag nekoliko godina, očigledno mu se sada pruža prilika za viši segment.

MediaTek Dimensity 9300 trebao bi debitirati u listopadu 2023. s četiri Cortex-X4 jezgre i četiri Cortex-A720 jezgre. Pratit će procesore i najnovija grafika Immortalis, uz podršku za brzine radne (LPDDR5T RAM) memorije do 9,6 Gbps.

Izvor: MediaTek

U istom mjesecu bi i Qualcomm trebao predstaviti Snapdragon 8 Gen 3, a planirano je da se to dogodi na Havajima. Uzmemo li u obzir nedavnu katastrofu koja se dogodila na otočju nakon izuzetno snažnih šumskih požara za očekivati je da će predstavljanje biti premješteno za negdje drugdje ili će doći do odgode.