POLUVODIČI

Stižu novi čipseti iz Qualcomma za 4G i 5G pametne telefone

Autor Krunoslav Ćosić

Snapdragon 778G Plus 5G, 695 5G, 480 Plus 5G i 680 4G s naglaskom na boljim performansama

Izvor: Shutterstock

Qualcomm je predstavio četiri nova čipseta koji će se ugrađivati u zahtjevnije pametne telefone, ali i one srednjeg te donjeg segmenta.

Očekuje se da će pametni telefoni srednjeg ranga biti glavni pokretač za ubrzanje usvajanja 5G uređaja – posebno u regijama u nastajanju, smatra Deepu John, viši direktor za upravljanje proizvodima u Qualcomm Technologies.

Četiri nova čipseta stvaraju priliku za nastavak zadovoljavanja rastuće potražnje za 5G i 4G mobilnim platformama. Neke od vrhunskih značajki prisutnih u Snapdragon 8 seriji stižu u seriju 7, 6 i 4. Snapdragon 7 serija je porasla za 44% samo u prošloj godini zbog ogromne potražnje.

Izvor: Qualcomm

U seriji 6 pojavljuju se potrošački trendovi koji pokazuju da će pametni telefoni srednjeg ranga biti glavni pokretač za usvajanje 5G-a, posebno u regijama u nastajanju. Dodatno, nakon manje od godinu dana, najavljeno je više od 85 uređaja ili u razvoju koji se temelje na Snapdragonu 480.

Snapdragon 778G Plus 5G

Snapdragon 778G Plus, nastavak Snapdragona 778G s poboljšanim performansama GPU-a i CPU-a, dizajniran je za pružanje vrhunskih mobilnih igara i ubrzane umjetne inteligencije (AI) kako bi se omogućila zadivljujuća foto i video iskustva.

Snapdragon 695 5G

Nova mobilna platforma Snapdragon 695 5G pruža globalni 5G s podrškom za mmWave i ispod 6 GHz. Ova platforma ima do 30% brže grafičko prikazivanje i 15% poboljšanje performansi procesora (u usporedbi sa Snapdragon 690), što omogućuje impresivno igranje igara, vrhunsko snimanje i povećanu produktivnost.

Snapdragon 480 Plus 5G

U manje od godinu dana najavljeno je više od 85 uređaja ili su trenutno u razvoju temeljeni na Snapdragonu 480. Nadovezujući se na taj uspjeh, Snapdragon 480 Plus nastavit će pridonositi daljnjem širenju 5G-a omogućujući korisnicima pristup istinski globalnoj 5G povezanosti i poboljšane performanse kako bi potaknule zahtjevnu produktivnost i doživljaj zabave.

Snapdragon 680 4G

Nova mobilna platforma Snapdragon 680 4G, koja je izgrađena na 6 nm procesnoj tehnologiji, dizajnirana je za pružanje uvjerljivih cjelodnevnih iskustava, uključujući optimizirano igranje i trostruki ISP s tehnologijom hvatanja slabog osvjetljenja poboljšanom umjetnom inteligencijom. Kako se usvajanje 5G-a nastavlja komercijalizirati diljem svijeta, Snapdragon 680 pomaže u rješavanju kontinuirane potražnje za LTE iskustvima.