LJUDSKI STRAH

NEĆETE VJEROVATI: 5G je konačno stigao i u Brussels

Autor Krunoslav Ćosić

Glavni grad Belgije neobičan je primjer kako tehnologija može biti zaustavljena u svojem razvoju

Izvor: Noah Frohn / Pixabay

Pravila o zračenju su konačno ublažena te je otvoren put za početak rada 5G usluge već u rujnu 2023. Time su prevladane zakonodavne prepreke kako bi se i belgijski grad pojavio na karti gradova s brzim internetom jer 5G tehnologija pruža podršku za naprednije i pametnije usluge nego što ih omogućuje 4G.

Prethodno je bilo potrebno obaviti zahtjevan zakonodavni proces kako bi se omogućila nadogradnja ili zamjena antena za distribuciju 5G-a u cijeloj regiji Bruxellesa. Svoj pristanak dao je i parlament, a uredba koja dopušta postavljanje 5G antena objavljena je u službenom listu, piše Alertify.

Time je završena blokada koja je na snazi još od 2019. godine kada su 5G piloti bili blokirani. Konačno mrežni operatori Proximus, Telenet-Base i Orange mogu podnijeti zahtjev briselskoj upravi za okoliš za licencu za upravljati 5G antenama. Odgovor bi trebali dobiti u roku 30 dana do najviše osam tjedana.

Izvor: Zz / Pixabay

Ipak, Brisel neće tako brzo sustići ostale svjetske gradove u kojima je 5G već odavno postao konstanta i nije ništa novo. Do potpune pokrivenosti grada s 5G signalom proći će i godina dana, iako se mnoge postojeće 4G antene mogu brzo nadograditi.

Glavni problem koji je priječio postavljanje 5G baznih stanica po Brusselsu bilo je ograničenje emisija zračenja od 6 V/m. Novim pravilnikom dopušteno je najviše 14,5 volti po metru.

Sedmogodišnja studija Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) je zaključila kako u spektru ispod 6 GHz nema dokaza da 5G mobilne mreže predstavljaju bilo kakvu prijetnju ljudskom zdravlju.

Podršku novim pravilima dali su i političari, a prethodnih smo godina svjedočili protestima manjeg dijela građana koji su iz straha tražili da se zabrani uvođenje 5G mreža. Smatrali su kako će 5G u grad dovesti „elektro-smog“ te predstavlja neobranjivu prijetnju našem zdravlju i zdravlju svih živih bića.

Bilo je i liječnika i znanstvenika koji su tražili da se ne žuri s razvojem 5G-a jer smatraju da je 5G eksperiment na ljudskoj vrsti i okolišu. Srećom, bili su u manjini. Poznato je kako još nitko nije umro od GSM zračenja.

Izvor: lexi lauwers / Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI