Perzeidi

ČEKA NAS U KOLOVOZU: Sve što trebate znati o kiši meteora

Autor Smartlife

Ove godine očekujemo samo dvije meteorske kiše

Izvor: YOUTUBE/LEARN THE SKY

Kiša meteora, koju nazivaju i Perzeidi, dogodit će se između 12. i 13. kolovoza 2023. godine, a bit će najvidljivija 13. kolovoza, piše "Space.com".

Meteorska kiša Perzeida uzrokovana je prolaskom Zemlje kroz ostatke kometa Swift-Tuttle iz 1992. godine. Meteorska kiša Perzeida je najgušća kada Zemlja prolazi kroz "najprašnjavija" područja. Godine s malo mjesečine obično imaju više meteora na sat, čak i do 150-200 njih.

Kiša meteora traje od 14. srpnja do 24. kolovoza, ali najbolje će se vidjeti 13. kolovoza. U najjačem razdoblju moći će se vidjeti i do stotinu meteora na sat, objavila je NASA.

Prošle je godine meteorskoj kiši Perzeida "prijetio" jak Mjesec zbog kojeg su neki od meteora bili manje vidljivi. No, u 2023. godine sjaj zbog Mjeseca bit će samo oko 10%, što znači da će kiša meteora biti dobro vidljiva.

Tipičan meteoroid Perzeida putuje brzinom od oko 214.000 kilometara na sat kada uđe u Zemljinu atmosferu i tada se naziva meteor. Većina ih je vrlo malena, otprilike veličine zrnca pijeska, i gotovo nijedan neće pasti na tlo. A kad se to dogodi "promijene" ime u - meteoriti.

Procjenjuje se da Perzeidi postižu temperaturu od oko 1650 stupnjeva Celzijusa, a postaju vidljivi kada su oko 97 kilometara iznad Zemlje.