Pametne platforme

NOVI AI SAVEZ: Omogućit će nove poslovne prilike

Autor Krunoslav Ćosić

Sklopljen je sporazum o osnivanju globalnog telekomunikacijskog AI saveza

Izvor: Pavel Danilyuk / Pexels

Globalni operatorski divovi pokreću savez kojem je u fokusu umjetna inteligencija. Deutsche Telekom, e&, SK Telecom (SKT) i Singtel sklopili su sporazum o osnivanju globalnog telekomunikacijskog AI saveza osmišljenog za korištenje tehnologije za otključavanje novih poslovnih prilika i ubrzanje rasta industrije.

Kvartet je potpisao multilateralni memorandum o razumijevanju (MoU) kojim se slažu da će zajednički razvijati platformu za nove alate umjetne inteligencije za poboljšanje postojećih telekomunikacijskih usluga i za implementaciju digitalnih pomoćnika.

AI tehnologije dalje će se koristiti za optimizaciju digitalnih proizvoda kao što su super aplikacije, a grupe operatora planiraju kombinirati stručnost kako bi se međusobno podržavale u implementaciji AI-ja na svojim tržištima.

Izvor: Pixabay

U sklopu partnerstva radna skupina bit će zadužena za pomoć u razvoju platforme umjetne inteligencije kao i za raspravu o mogućnostima zajedničkog ulaganja, piše Mobile World Live. Predviđeno je da se o imenovanjima čelnika entiteta raspravlja u okviru ove radne skupine.

Claudia Nemat, članica uprave za tehnologiju i inovacije u Deutsche Telekomu, izrazila je želju za razvojem aplikacija specifičnih za industriju kroz AI alijansu napominjući da partnerstvo “premošćuje jaz između Europe i Azije”.

Izvršni direktor SKT-a Ryu Young-sang dodao je da je savez značajan jer "označava početak novog putovanja za inovacije naših poslovnih modela dok rastemo zajedno s našim globalnim partnerima". Izvršni direktor je prethodno iznio cilj SKT-a da postanu tvrtka s umjetnom inteligencijom, nakon što su reorganizirali svoju organizaciju u pokušaju da postigne taj cilj.

Inače, UAE e& bio je među pionirima u sektoru telekomunikacija kada je riječ o generativnoj implementaciji AI.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI