STRAHOVI I RAZUM

UZ NEKE PROBLEME: AI donosi veću kvalitetu poslova

Autor Igor Martić

Glavna zabrinutost je pouzdana upotreba umjetne inteligencije

Izvor: Pavel Danilyuk / Pexels

Kroz istraživanje 14 velikih sindikalnih konfederacija u zemljama OECD-a trebalo bi se bolje razumjeti buduće usvajanje umjetne inteligencije na radnom mjestu. Prema nalazima objavljenim u OECD Employment Outlook 2023 glavna zabrinutost među sindikatima trenutno je usredotočena na pouzdanu upotrebu umjetne inteligencije.

Uključuje to, između ostalog, rješavanje rizika u vezi s privatnošću, transparentnošću, sigurnošću i odgovornošću kao i zahtjeve za vještinama koje se brzo mijenjaju, što je povezano s visokim troškovima prekvalifikacije i usavršavanja za poduzeća i radnike. Tu su i rizici za fizičko i mentalno zdravlje - na primjer, prekomjerni nadzor temeljen na umjetnoj inteligenciji.

Izvor: ThisIsEngineering / Pexels

Kroz istraživanje je više od trećine ispitanika izjavilo kako umjetna inteligencija predstavlja rizik od slabljenja kolektivnog djelovanja i društvenog dijaloga, prenosi Statista. U izvješću se navode strahovi Britanskog kongresa sindikata (TUC) da bi korištenje umjetne inteligencije moglo promijeniti radni odnos na način da "zamagli odgovornost za odluke", što bi u konačnici moglo utjecati na sposobnost sindikata i drugih socijalnih partnera da predstavljaju radnike i interese poslodavaca.

Uz nedostatke priznaje se kako AI može donijeti i neke pozitivne promjene poput poboljšanja radnih mjesta kroz učinkovitu suradnju između radnika i umjetne inteligencije. To bi, na primjer, moglo rezultirati smanjenjem radnog vremena, mogućim fokusom na zanimljivije zadatke i povećanom autonomijom rada.

Izvor: Kindel Media / Pexels

Podaci pokazuju kako mnogi koji rade unutar sindikalne sfere smatraju da umjetna inteligencija stvara nove zadatke i poslove kao što su uloge analitičara podataka, računalnih inženjera, znanstvenika i mrežnih stručnjaka.

Smanjenje ljudske pristranosti u ljudskim resursima i procesima upravljanja još je jedna percipirana korist koju ističe nešto manje od trećine ispitanika. Kad bi stroj mogao povećati pravednost za diskriminirane skupine i manjine kritičari tvrde da je tu još uvijek potreban oprez budući da se umjetna inteligencija obično oblikuje na temelju pristranih skupova podataka.

Izvor: Pavel Danilyuk / Pexels

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI