Agencija istražuje

NAKON UKIDANJA ZABRANE CHATGPT-A: Italija će držati AI pod kontrolom

Autor Davor Dakić

Započinje proces preispitivanja utjecaja generativne umjetne inteligencije

Izvor: Profimedia

Talijanska agencija za zaštitu podataka navodno je naznačila da će pojačati nadzor nad sustavima umjetne inteligencije koji rade u zemlji, nakon što je prisilila ChatGPT koji podržava Microsoft da izvrši promjene kako bi postao usklađen s pravilima o privatnosti nakon privremene zabrane.

Agencija Garante zabranila je ChatGPT u ožujku i pokrenula istragu o sumnjama narušavanja privatnosti, koristeći odredbe GDPR-a, što je rezultiralo da je razvojni programer platforme OpenAI napravio promjene kako bi ponovno postigao usklađenost.

Izvor: Shutterstock

Član uprave Garante Agostino Ghiglia rekao je Reutersu da agencija sada planira provesti opsežnu reviziju generativnih i strojnih aplikacija AI-ja, jer želi "razumjeti rješavaju li ovi novi alati probleme povezane sa zaštitom podataka i usklađenošću sa zakonima o privatnosti".

Ghiglia je rekao da je također započeo proces regrutiranja tri savjetnika za umjetnu inteligenciju dok agencija uglavnom zapošljava ljude s pravnim iskustvom jer želi koristiti pravni okvir za rješavanje prijetnji koje proizlaze iz brzog razvoja tehnologija.

Izvor: Pexels

U svom ispitivanju ChatGPT-a agencija se pozabavila problemima koji se temelje na mogućim kršenjima zakona o privatnosti, prenosi Mobile World Live, a Farante napominje da bilo koji drugi put nije moguć jer će vjerojatno trebati godine dok potencijalno novo zakonodavstvo za reguliranje umjetne inteligencije stupi na snagu.

Dok je Garante brzo krenuo s ovom regulativom druge zemlje tek sada započinju proces preispitivanja utjecaja generativne umjetne inteligencije, među kojima su SAD i Velika Britanija.