LET U SVEMIR

NAJSTARIJI ASTRONAUT Kapetan Kirk je i u 90-oj popularan

Autor Krunoslav Ćosić

Tko ne pamti kapetana Kirka i Mr Spocka iz Star Trek serije

Izvor: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

Najstariji astronaut koji je došao do granice svemira je William Shatner, poznati kapetan svemirskog broda iz Zvjezdanih staza. Let do svemira, s letjelicom tvrtke Blue Origin Jeffa Bezosa, trajao je deset minuta. Njegova filmska uloga trajala je daleko, daleko duže u Star Treku u kojem je glumio kapetana Kirka.

Izvor: Shutterstock

Do prošle srijede, kad je odletio u svemir, glumac William Shatner se samo pretvarao da istražuje posljednju granicu pred kamerom u svojoj ulozi Jamesa Tiberija Kirka, kapetana USS Enterprisea. Svojim sudjelovanjem na posljednjem suborbitalnom svemirskom letu Blue Origin zaslužio je ne samo svoje svemirske pruge već je postao i najstarija osoba na svijetu u svemiru.

U zreloj dobi od 90 godina Shatner je za osam godina pobijedio bivšu rekorderku Wally Funk koja je bila dio leta Blue Origin samo tri mjeseca prije Shatnera. I dok je Shatner postao popularan zbog svoje uloge u Zvjezdanim stazama (Stark Trek), vrlo iskusna pilotkinja i instruktorica pilota Funk vodila je tešku bitku nakon što joj je u 60-im američka vlada uskratila priliku za odlazak u svemir zbog njezinog spola.

Izvor: Shutterstock

Treći na popisu je John Glenn, koji je u svemir otišao 1998. u 77. godini. Nakon što je postao prvi Amerikanac koji je 1962. obišao Zemlju, Glenn se povukao kao astronaut i postao senator na nekoliko godina, objavio je Statista.

Slavni astronaut vratio se u svemir u listopadu 1998. godine, kada je sa 77 godina sudjelovao u misiji na svemirskom brodu Discovery. Franklin Story Musgrave jedini je astronaut koji je letio na svih pet Space Shuttleova i četvrta je najstarija osoba (61 godina) koja je dospjela u svemir zahvaljujući letu 1996. godine na brodu Columbia.

Amerikanci Dennis Tito i Vance D. Brand u svemir su letjeli u dobi od 60 odnosno 59 godina. Francuz Jean-Loup Chrétien Zemlju je iz svemira vidio s 59 godina dok je bivši sovjetski astronatu Valery V. Ryumin tu scenu vidio s 58 godina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI