PROMJENA FORMATA

DVD I BLU-RAY: Ubrzano izlaze iz mode diljem svijeta

Autor Igor Martić

Lakše je nego ikad gledati svoj omiljeni sadržaj na velikom ekranu

Izvor: Sam Oaksey / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon nekoliko godina mirnog suživota ovih dana postaje sve jasnije da će usluge video streaminga s vremenom potisnuti DVD-ove i Blu-ray-ove ili ih barem natjerati u nišu blagof postojanja. Dok su fizički formati bili znatno superiorniji u pogledu kvalitete zvuka i slike u ranim danima streaminga, 4K streaming s Dolby Atmos zvukom više nije problem zahvaljujući širokopojasnoj širokopojasnoj i mobilnoj vezi.

Štoviše, usluge streaminga kao što su Netflix, Disney+ ili Apple TV+ nude pristup golemim bibliotekama sadržaja pritiskom na gumb. A zahvaljujući pametnim televizorima i uređajima za streaming lakše je nego ikad gledati svoj omiljeni sadržaj i na velikom ekranu.

Iako će uvijek biti kolekcionara koji preferiraju fizičke medije ili ljudi u ruralnim područjima s lošom internetskom vezom, jasno je da je pogodnost i fleksibilnost streaminga učinila to preferiranom metodom gledanja video sadržaja za većinu ljudi.

Izvor: Keith Jackson / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema istraživanjima Statista Consumer Insightsa DVD i Blu-ray brzo izlaze iz mode diljem svijeta, a udio ispitanika koji su gledali video u fizičkom formatu opada, ponekad značajno, na svim većim tržištima.

U Njemačkoj je u 2019. godini bilo čak 47 posto gledatelja koji su filmove gledali na DVD i Blu-ray diskovima, a u 2023. taj se postotak smanjio na 33 posto. U SAD-u je postotak pao s 49 na 29 posto, u Velikoj Britaniji s 47 na 28 posto, u Francuskoj s 27 posto u 2019. na 21 posto u ovoj godini.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI