5G u svijetu

GLOBAL MOBILE BROADBAND FORUM U svijetu je 176 5G mreža

Autor Krunoslav Ćosić

Komercijalne 5G mreže imaju 500 milijuna korisnika

Izvor: Huawei

Što se tiče globalnog razvoja 5G mreža, u potrošačkom su prostoru prosječne brzine preuzimanja na 5G mreži otprilike 10 puta veće od onih na 4G-u, što je potaknulo šire prihvaćanje aplikacija na VR tehnologiji ili emitiranja snimaka u 360 stupnjeva.

5G ulazi i u poslovni sektor - već postoji 10.000 projekata koji koriste B2B 5G aplikacije (5GtoB). 5G aplikacije u industrijama poput proizvodnje, rudarstva i brodogradnje su već prošle testiranja i uveliko se primjenjuju.

Izvor: Huawei

Dio je to iznesenih informacija na 12. godišnjem Global Mobile Broadband Forumu (MBBF) koji se održava u Dubaiju u organizaciji Huaweija. Na forumu je govorio rotirajući predsjednik Huaweija Ken Hu:

"U samo pet godina komercijalne implementacije, 5G je korisnicima pružio značajne prednosti u mobilnom iskustvu, a već počinje i podupirati različite industrije diljem svijeta. Napredak je bio mnogo brži nego što smo očekivali, posebno u pogledu pretplatničke baze, pokrivenosti mrežom i ogromnom broju 5G terminala na tržištu."

Ken Hu, Huawei
Izvor: Huawei

Tri područja mogućnosti bit će pokretači sljedeće faze rasta 5G-a, uključujući XR usluge, B2B tržište i razvoj rješenja s niskom emisijom ugljika, istaknuo je Hu, ali je i dodao kako uz stabilan napredak postoje neka područja koja se mogu poboljšati: "Trenutno je više od polovice ovih 10.000 5GtoB projekata u Kini. Već imamo ogroman broj primjera upotrebe, ali moramo izgraditi održive poslovne slučajeve."

Industrija prvo mora pripremiti mrežnu infrastrukturu, uređaje i sadržaj za eksplozivan rast u proširenoj stvarnosti (XR). Kako bi podržale nesmetano XR iskustvo temeljeno na oblaku, mrežne infrastrukture moraju osigurati brzine preuzimanja veće od 4,6 Gbit/s s latencijom ne većom od 10 milisekundi. U rješavanju spomenutih izazova pomoći će 5,5G.

Izvor: Huawei

Izvor: Huawei

Izvor: Huawei

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI