SJEĆATE LI IH SE?

ODABRALI KRITIČARI: Ovo su najbolje video igre svih vremena

Autor Ivan Vukić

Provjerite nalaze li se vaše omiljene video igre na ovoj top 10 listi najboljih ikada

Izvor: Nintendo

Svatko tko igra video igrice ima neku omiljenu, onu kojoj se stalno vraća. Za jedne je to Operation Flashpoint: Cold War Crisis iz 2001, znaju to oni koji su svojedobno proveli sate i sate. I dok za neke ta igra zaslužuje ocjenu 10/10, prema Metacriticu igra zaslužuje ocjenu 8,5/10. Nije ni to loše, ali sve u svemu nema mnogo oblika zabave koji potiču toliku strast i žestoke razlike u mišljenjima.

Prema kritičarima, najbolja igra ikad napravljena je The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Igra za N64 izašla je 1998. godine i ima gotovo nenadmašni prosječni rezultat od 99/100, prenosi Statista. Nekoj drugoj igri trebat će doista nešto posebno da ju sruši s trona.

The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time - FULL GAME - No Commentary
Izvor: Youtube

Naravno, u doba interneta postoji puno više recenzija napisanih za igre, povećavajući vjerojatnost da će loša ocjena ili dvije srušiti prosjek. Ali mnogi se ne bi složili s tim koliko je neka igra bila i jest izvrsna. Zapravo, dok se rezultat od 99 temelji samo na 22 kritičarske recenzije (u usporedbi s The Legend of Zelda: Breath of the Wild koja ima 109 recenzija), 7576 korisničkih ocjena još uvijek rezultira prosjekom 9,1/10.

Nije iznenađujuće da se igrači često ne slažu s kritičarima. Nigdje na listi deset najboljih nije to tako izraženo kao kod Tonyja Hawka u Pro Skater 2, koji se igra na Playstationu. Ocjena kritičara od 98/100 uspoređuje se s izrazito prosječnom ocjenom korisnika od 7,5/10.

Gledajući najbolje igre svih vremena iz perspektive igrača, Resident Evil iz 2002. na Gamecubeu jedna je od tri igre s prosječnom ocjenom korisnika od 9,7/10 (kritičari joj daju ocjenu 91/100).

Izvor: Rockstargames

Na Metacritic listi na drugom, trećem i četvrtom mjestu su s 98/100 bodova SoulCalibur, Grand Theft Auto IV i Tony Hawk's Pro Skater 2, a zatim od petog do desetog mjesta, s ocjenom 97/100, slijede:

Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy 2
Super Mario Odyssey
Metroid Prime
Perfect Dark
Red Dead Redemption 2