European Space Agency

EUROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA: Priprema se proširenje za 5G i 6G čvorišta

Autor Krunoslav Ćosić

Poveznica između zemaljskih i satelitskih mreža sve je veća

Izvor: Shutterstock

Europska svemirska agencija (European Space Agency) krenula je s projektom proširenja svog britanskog središta posvećenog pružanju pomoći u razvoju 5G aplikacija i 6G mreže, a međunarodna organizacija planira daljnju suradnju s industrijom.

U priopćenju je ESA istaknula potpisivanje ugovora sa specijaliziranim pružateljem IT sustava CGI za isporuku novih objekata za svoje prošireno središte, ističući potporu Svemirske agencije Ujedinjenog Kraljevstva.

Stranica je otvorena 2022. i pruža pogodnosti trećim stranama za eksperimentiranje s uslugama povezivanja koje se pružaju putem satelita, uključujući kako se ova tehnologija može integrirati u ponude mobilnih operatora.

Izvor: Shutterstock

Industrijski igrači uključeni u projekt uključuju satelitske komunikacijske tvrtke Eutelsat i OneWeb te Vodafone UK, piše Mobile World Live. Proširenje je pokrenuto kako bi se povećao fizički otisak namjenskih mreža čvorišta i pomoglo razvoju poboljšanih satelitskih usluga.

Napredujući tim koji stoji iza projekta također namjerava provesti analizu utjecaja korištene arhitekture na okoliš. Voditelj ESA-inog 5G-6G programa Antonio Franchi rekao je da je suradnja "ključna za telekomunikacijske inovacije i da će ovaj projekt konsolidirati poziciju središta kao središnje točke za uspostavljanje novih partnerstava, kako unutar Europe tako i globalno".

Izvor: Shutterstock

Poslovni direktor Vodafona u Velikoj Britaniji Nick Gliddon dodao je da će potvrđivanje "interoperabilnosti između 5G mreža na Zemlji i satelitskih mreža u svemiru" omogućiti operatoru da "otvori nove uzbudljive mogućnosti za povezivanje diljem svijeta".