INCIDENTI MRŽNJE

ZOTERIA: Aplikacija za borbu protiv LGBTQ+ zločina iz mržnje

Autor Ivan Vukić

Aplikacija je u Velikoj Britaniji pokrenuta nakon porasta prijavljenih incidenata

Izvor: Google Play Store

Zaklada Vodafone, dobrotvorni ogranak tvrtke britanskog telekom operatora, želi pomoći LGBTQ+ zajednici i široj javnosti da se udruže i pozabave problemom LGBTQ+ zločina iz mržnje.

Aplikacija Zoteria omogućuje ljudima prijavljivanje incidenata zločina iz mržnje, bilo protiv njih samih ili u ime nekog drugog te pristup podršci LGBTQ+ dobrotvornih organizacija. Također ima za cilj poboljšati izvješćivanje o trendovima koji se odnose na LGBTQ+ zločine iz mržnje i tako izgraditi točniju sliku problema diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Besplatna za preuzimanje putem trgovina aplikacijama Zoteria je odgovor na rekordan porast prijava LGBTQ+ zločina iz mržnje u Engleskoj i Walesu, spojeno s nedavnim vladinim statistikama koje pokazuju povećanje homofobnih i bifobnih incidenata mržnje od 41% i povećanje transfobnih incidenata mržnje od 56%, u usporedbi s 2021. godinom.

Izvor: Vodafone

Novo istraživanje pokazuje da je više od dvije trećine (68%) LGBTQ+ ispitanika bilo žrtvama zločina iz mržnje u 2021. godini, a više od četvrtine (27%) bilo je fizički ozlijeđeno napadom. Tri četvrtine (75%) ispitanika kaže da nisu prijavili incident jer su smatrali da je bio previše beznačajan (53%) ili nisu vjerovali da će ga vlasti ozbiljno shvatiti ili učiniti bilo što u vezi s tim (42%). Ogromnih 87% LGBTQ+ ispitanika je izjavilo da bi pozdravili jednostavnu metodu, poput aplikacije, za pristup pomoći i savjetima i prijavu takvih incidenata.

Zoteria omogućuje svakome da prijavi incidente mržnje izravno humanitarnim organizacijama za podršku LGBTQ+ na povjerljiv način, bilo u svoje ili u ime nekog drugog. Za korisnike aplikacije koji žele podršku, Galop, britanska LGBT+ dobrotvorna organizacija za borbu protiv zlostavljanja, obratit će se i pružiti siguran prostor za razgovor.

Izvor: Apple App Store

Osim što pomaže u podršci Zoteria također ima za cilj poboljšati podatke prikupljene o LGBTQ+ incidentima mržnje. Anonimizirani regionalni i gradski podaci bit će dostupni lokalnim vlastima kako bi mogle bolje razumjeti problem unutar svoje regije.

Podaci će također pomoći u isticanju problema s kojima se suočavaju LGBTQ+ osobe iz etničkih manjina, a nedavne britanske studije ukazuju na specifične prepreke potpori i dobrobiti zbog utjecaja rasizma i homofobije.

Aplikacija također pruža pristup drugim vitalnim uslugama podrške uključujući LGBTQ+ savjete, usluge mentalnog i seksualnog zdravlja te informacije o lokalnim LGBTQ+ događajima kako bi pomogli ljudima da ostanu povezani sa svojim lokalnim zajednicama.

Izvor: Elada Vasilyeva / Panthermedia / Profimedia

Nova Vodafoneova studija pokazala je da ljudi izvan LBGTQ+ zajednice imaju ograničeno znanje o problemu ili kako se nositi s njim. Gotovo polovica (49%) ispitanih nije bila sigurna što je LGBTQ+ zločin iz mržnje, a više od četvrtine (28%) priznalo je da ne bi znali što učiniti da su svjedočili takvom incidentu. Više od polovice (53%) ispitanika koji su svjedočili LGBTQ+ zločinu iz mržnje rekli su da ga nisu prijavili.