STARTUPOVI U SAD-U

CES 2023: Debi C-Lab startupa u Las Vegasu

Autor Krunoslav Ćosić

Nova inovativna rješenja razvijena su u sklopu programa Samsung C-Lab

Izvor: Samsung

Samsung Electronics C-Lab startup tvrtke debitirat će na sajmu CES 2023 koji se od 5. do 8. siječnja 2023. održava u Las Vegasu, na poznatom mjestu.

Samsung će javnosti predstaviti četiri projekta kao dio C-Lab Inside dijela programa koji se provodi interno unutar tvrtke kao i osam startup tvrtki pokrenutih putem C-Lab Outside dijela programa namijenjenog za podršku istima.

Izložba će se u sklopu Eureka Parka moći posjetiti, uz brojne svjetske startupe. Samsung očekuje da će se startup tvrtke iz C-Lab programa priključiti globalnom tržištu zahvaljujući svojim projektima predstavljenim na sajmu CES kao i time ojačati svoje poslovanje te održati sastanke s potencijalnim investitorima.

C Lab Inside

Od 2016. godine Samsung je na sajmu CES organizirao izložbe svojeg C-Lab Inside dijela programa, a nadolazeće inovacije koje će biti izložene u 2023. godini visoko su ocijenjene u smislu kreativnosti, utrživosti i cjelovitosti. Među njima su:

• Meta-Running, metaverzum platforma za usvajanje pravilne forme trčanja
• Porkamix, metaverzum platforma koja pruža interaktivno iskustvo koncerata
• Soom, novo iskustvo meditiranja s povratnim informacijama u stvarnom vremenu
• Falette, projekt koji digitalno transformira kućne tekstilne proizvode u 3D tehnologiji

C Lab Outside

U listopadu 2018. godine osnovan je C-Lab Outside te predstavlja program za ubrzanje startup ekosustava u Koreji. Startup tvrtkama koje su postale dio programa omogućeni su radni prostor, stručno mentorstvo Samsungovih zaposlenika te usluge digitalnog marketinga i financijskog savjetovanja.

Izvor: Samsung

Dodatna podrška uključuje potencijalna partnerstva s tvrtkom Samsung Electronics te prilike za sudjelovanje na utjecajnim IT izložbama poput CES i KES (Korea Electronics Show) sajmova. U proteklih godinu dana Samsung i Daegu Centar kao i Gyeong-buk centar za kreativnu ekonomiju i inovaciju koji su zajednički sudionici C-Lab Outside dijela programa, bili su inkubatori navedenih startup tvrtki u razvoju tehnologije koja je spremna predstaviti se na sajmu CES 2023.

Odabranih osam startup tvrtki čine:

• NdotLight, rješenje za 3D dizajn na bazi interneta
• NEUBILITY, urbana usluga za dostavu koristeći autonomne robote
• 40FY, aplikacija za digitalnu brigu u mentalnom zdravlju od faze pregleda do liječenja
• CELLICO, mikrobioničko oko za pacijente s bolestima mrežnice
• Plask, alat za snimanje i uređivanje animacije na bazi umjetne inteligencije i internetskog preglednika
• Wrn Technologies, softver za automatizirano pisanje sadržaja i programa treninga na temelju generativne umjetne inteligencije
• Catius, umjetna inteligencija za razgovor namijenjen djeci
• Erangtek, IoT micro repeater za kućne korisnike koji poboljšava kvalitetu poziva

U 2018. godini Samsung Electronics je najavio da će potaknuti razvoj gotovo 300 korejskih startup tvrtki kroz C-Lab Outside program te 200 projekata putem C-Lab Inside programa, sve u roku od pet godina.

Samsung je do sada podržao oko 506 startupova i bliskih projekata (304 u sklopu C-Lab Outside programa te 202 u klsopu C-Lab Inside programa).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI