SVE NA JEDNOM MJESTU

DIGITALNI WALLET: Dodajte gotovo sve u svoj Google novčanik

Autor Igor Martić

Digitalni novčanik za Android i Wear OS uređaje vrlo jednostavno funkcionira

Izvor: Google

Digitalni novčanik jednostavna je aplikacija koja sadrži digitalne verzije fizičkih predmeta koje nosite u svom stvarnom novčaniku ili torbici. Pogledajte kameru svojeg telefona: nekad ste sa sobom nosili poseban predmet, kameru, za fotografiranje. Bio je to jedinstven uređaj koji je radio specifičnu stvar.

Zatim su, zahvaljujući poboljšanjima računalne snage, hardvera i algoritama za obradu slike inženjeri spojili funkciju kamere — snimanje fotografija — u mobilne telefone. Dakle, sada ne morate nositi oboje, ako to ne želite.

Bitna je i sigurnost. Zaista je teško nekome uzeti vaš telefon i koristiti vaš Google novčanik ili uzeti vašu karticu i dodati je na svoj telefon. Vaša će financijska institucija provjeriti tko ste prije nego što možete dodati karticu na svoj telefon, a možete postaviti i zaključavanje zaslona tako da stranac ne može pristupiti onome što je na vašem uređaju. A ako izgubite svoj uređaj, možete ga daljinski locirati, zaključati ili čak obrisati iz "Pronađi moj uređaj".

Phone, keys... Google Wallet | Google
Izvor: Youtube

Što još Google novčanik može učiniti, a moj fizički novčanik ne može? Ako ste svoju ukrcajnu kartu za let spremili na Google novčanik, on će vas obavijestiti o kašnjenjima i promjenama izlaza. Kada krenete na koncert, prije toga ćete dobiti obavijest na svom telefonu koja će vas podsjetiti na vaše spremljene ulaznice.

Novčanik također radi s drugim Googleovim aplikacijama — na primjer, ako idete autobusom da biste vidjeli prijatelja i potražili upute u Google kartama, vaša karta za javni prijevoz i saldo prikazat će se uz rutu. Ako vam ponestaje iznosa možete dodirnuti i dodati još.

Uz dodavanje kreditnih i debitnih kartica u Google Wallet odnosno novčanik mogu se dodati i razne druge stvari, poput potvrde da ste cijepljeni protiv bolesti Covid-19, na primjer, ukoliko putujete u neku zemlju u kojoj je to i dalje tražen podatak.

Izvor: Google

Čak i ako izgubite svoju kreditnu ili debitnu karticu i čekate da se pojavi zamjena, još uvijek možete koristiti tu karticu s Google novčanikom zbog virtualnog broja koji joj je priložen. Nekome možete prebaciti određeni iznos novca iz svog Google novčanika - možete slati novac s debitne kartice ili izravno s bankovnog računa. Za to se koristi Google Pay aplikacija u kojoj možete raditi više stvari usmjerenih na plaćanja kao što je slanje i primanje novca prijateljima ili tvrtkama.

Ako se pitate možete li platiti račun ili neki proizvod svojim Google novčanikom odgovor je potvrdan. Da, i dalje možete plaćati karticama pohranjenim u vašem Google novčaniku u trgovinama u kojima se prihvaća Google Pay.

Google je sklopio partnerstvo sa stotinama prijevozničkih agencija, trgovaca, pružatelja karata, zdravstvenih agencija i zrakoplovnih prijevoznika kako bi mogli izraditi digitalne verzije svojih kartica ili karata za Google novčanik. Karticu ili ulaznicu možete dodati izravno u Novčanik ili unutar aplikacija ili web-mjesta tvrtki s kojima je Google partner.

Izvor: Google

Google radi i na dodavanju više vrsta sadržaja za Novčanik (Wallet), poput digitalnih osobnih iskaznica ili ključeva ureda i hotela. Razvojni programeri mogu pretvoriti gotovo bilo koju stavku u digitalnu propusnicu.

Programeri mogu koristiti razne predloške poput ukrcajnih propusnica i ulaznica za događaje — ili mogu koristiti generički predložak ako je nešto jedinstvenije, a Google još nema posebno rješenje za to.

Izvor: Google

Android platforma je otvorena pa ju bilo koji Android programer može koristiti i razvijati za Novčanik. Jedna stvar koja je sjajna u vezi s tim je da se sve te značajke i alati mogu učiniti dostupnima i na jeftinijim telefonima tako da Google novčanik nije namijenjen samo ljudima koji si mogu priuštiti najskuplje i najnovije telefone.

Čak i ako telefon ne može koristiti neke značajke Google novčanika programeri mogu koristiti QR ili bar kodove za svoj sadržaj, kojima može pristupiti više uređaja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI