#FACEBOOKDOWN

JEDNIMA SE SMRAČILO, DRUGIMA SVANULO Viber profitirao na padu Whatsappa

Autor Krunoslav Ćosić

Viber je u vrijeme pada Facebooka i njegovih servisa bila itekako tražena aplikacija za dopisivanje

Izvor: Shutterstock

Bez komunikacije se ne može! Pokazuje to jučerašnji (4. listopada 2021.) pad svih Facebookovih servisa (Instagram, WhatsApp, Messenger, Oculus VR) u popodnevnim satima, a tek se oko ponoći, više od šest sati kasnije, situacija stabilizirala.

I dok su u Facebooku muku mučili kako vratiti servise u život, jedna druga platforma je imala značajan rast broja instalacija. Viber, direktni konkurent aplikaciji Whatsapp, imao je 5 do 10 puta veći broj instalacija aplikacije nego inače, a u satima najveće potrošnje instalacije su se povećale čak 10 puta.

Imali su porast od nevjerojatnih 75% u broju poslanih poruka i dva puta povećanje broja poziva.

Izvor: Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Masovni prekidi poput Facebookovog i njegovih servisa pokazuju da se korisnici moraju unaprijed pripremiti na takve kritične situacije te na svojim uređajima držati nekoliko komunikacijskih aplikacija.

„U Viberu razumijemo važnost povezivanja i naš tim uvijek ulaže dodatne napore kako bi naša usluga radila stabilno čak i tijekom razdoblja velikog opterećenja“, izjavili su iz Vibera, aplikacije koja je izuzetno uspješna i po broju različitih grupa kroz koje građani i institucije komuniciraju. Za primjer, grupa Koronavirus.hr ima 281.000 korisnika.