U POZADINI

KANYE WEST KUPUJE PARLER: Imat će opaku konkurenciju

Autor Ivan Vukić

Rap zvijezda kupuje platformu poznatu po desničarima

Izvor: Shutterstock

Kanye West (sada se zove Ye) kupit će društvenu platformu Parler. Iako se radi o manjoj društvenoj mreži koja je aktivna od 2018. i koja se naziva "Global Free Speech App" poznata je po svojoj konzervativnoj do krajnje desničarskoj korisničkoj bazi.

Kanye West
Izvor: Shutterstock

Westu je nedavno zabranjen pristup Twitteru nakon niza antisemitskih i drugih huškačkih komentara. Parler ima najveći broj korisnika među nekoliko alternativnih desno orijentiranih platformi za mikroblogging koje su se nedavno pojavile - među njima i Truth Social koju je osnovao Donald Trump nakon što je i njemu zabranjen pristup Twitteru u siječnju 2021.

Truth Social je do nedavno imao problema sa sadržajem i moderiranjem sadržaja, zbog čega je ovoj aplikaciji Google zabranio pristup na Play Store trgovini, ali su im ipak odobrili dostupnost do korisnika Android uređaja.

Prema podacima tvrtki i istraživanju koje je proveo Data AI (prenosi Statista), klonovi Twittera teško će uhvatiti korak s mrežom koju za otprilike 44 milijarde dolara ili 54,20 dolara po dionici kupuje Elon Musk. Parler je nedavno objavio da ima 16,5 registriranih korisnika dok Gettr ima 4,5 milijuna (podatak s početka godine).

Izvor: Shutterstock

Iako tvrtka nije objavila nikakve korisničke podatke za Truth Social, Data AI je u kolovozu procijenio da je preuzet oko 3 milijuna puta, a veliki porast potražnje dogodio se nakon pretresa FBI-a na Trumpovu imovinu Mar-a-Lago. Sve je to blijedo u usporedbi s više od 200 milijuna dnevno aktivnih korisnika Twittera i ukupnim brojem registriranih korisnika koji je čak i veći.

No, sam Twitter također bi mogao doživjeti promjene u politici sadržaja. Pod Muskom će mikroblogging usluga, uspostavljena u srpnju 2006. godine, navodno biti dodatno usmjerena na propagiranje slobode govora, ideju koju je tehnološki poduzetnik nazvao "temeljem funkcionalne demokracije".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI