MALI POKEMONI

POKEMONI SE VRAĆAJU NA VELIKA VRATA I usput donose zaradu svojoj kompaniji

Autor Igor Martić

Pokémon video igra Pokémon Unite pojavila se na Android i iOS uređajima

Izvor: Shutterstock

Pokémon Company uspjela je ne samo prebroditi tekuću pandemiju. Nakon što je u srpnju lansirana na video konzoli Nintendo Switch najnovija Pokémon video igra Pokémon Unite pojavila se na Android i iOS uređajima. Iako je igra besplatna za igranje, baš kao i njezin nedavni veliki hit Pokémon Go, Pokémon Company u posljednjih nekoliko godina stalno povećavala svoj neto prihod.

Zahvaljujući uspjehu objavljivanja Pokémon Sword and Shielda za Nintendo Switch u studenom 2019., Pokémon Company je uspjela ostvariti neto prihod od 169 milijuna američkih dolara u fiskalnoj godini 2020. koja je završila 30. svibnja 2021. s godišnjom stopom rasta od 19,4 posto.

Izvor: Shutterstock

Iako ovo nije najveća brojka u povijesti tvrtke, ipak je rekordno visoka u posljednjem desetljeću poslovanja, oporavljajući se od niske točke od samo 80 milijuna dolara neto prihoda u 2017. godini. Bio je to pad od 44,8 posto u odnosu na 2017. godinu u kojoj su imali neto prihod 145 milijuna dolara, prenosi Statista podatke Pokémon tvrtke.

Ovaj se uspjeh dijelom može pripisati velikoj popularnosti mobilne igre Pokémon Go koju je napravio developer Niantic, a igra je zabilježila više od jedne milijarde preuzimanja tijekom života od lansiranja u srpnju 2016. i samo u 2020. zaradila više od milijardu američkih dolara.

Izvor: Statista

Iako je Pokémon Company privatna tvrtka i stoga prema zakonu nije dužna dijeliti financijske izvještaje, ipak je svake godine, od svog službenog početka, objavljivala svoj neto prihod kao što je običaj u mnogim japanskim tvrtkama. Programeri video igara Nintendo, Game Freak i Creatures zajedno su 1998. osnovali tvrtku za upravljanje japanskim trgovinama Pokémon Center.

Ubrzo nakon toga preimenovan je i proširio svoj opseg prema drugim poslovnim područjima. Osim sjedišta u Japanu, osnovali su regionalne podružnice u Velikoj Britaniji, SAD-u i Južnoj Koreji, a dioničar Nintendo upravlja licenciranjem za ostatak svijeta.

Izvor: Shutterstock