DIJELJENJE VIDEA

SVI SU LUDI ZA OVOM APLIKACIJOM Gdje se TikTok najviše koristi?

Autor Krunoslav Ćosić

U Kini se TikTok zove Douyin i tamo imaju najviše korisnika

Izvor: Shutterstock

Prema izvorima tvrtke, TikTok je prvi put premašio granicu od milijardu mjesečnih korisnika. Ne treba vas to čuditi jer je upravo pandemija koronavirusa u prvoj polovici 2020. odgovorna za golem rast ove video sharing aplikacije odnosno društvene mreže. Iako je aplikacija TikTok postala pravi svjetski moćnik, još uvijek je najuspješnija na svom terenu, u Kini.

Vlasnik TikTok aplikacije za kojoj su najviše poludjela djeca je ByteDance, tvrtka osnovna u rujnu 2016. godine, a dostupna je na 40 jezika te preko iOS i Android operativnih sustava na pametnim telefonima i tabletima.

Izvor: Shutterstock

Kina je zemlja s najvećim brojem ljudi koji redovito koriste TikTok. 72 posto ispitanika u Statista Global Consumer Survey provedenom u 56 zemalja reklo je da su koristili Douyin, kinesku verziju aplikacije, barem jednom u posljednjih 12 mjeseci.

Visoka stopa korištenja u Narodnoj Republici Kini mogla bi biti jedan od faktora koji dovode do kineskog suzbijanja korištenja interneta i potrošnje internetskih igara od strane maloljetnika. U nedavnom pooštravanju propisa, azijska je zemlja učinkovito zabranila streaming uživo za sve stanovnike mlađe od 16 godina.

Izvor: Shutterstock

Iza Kine znatno na drugom i trećem mjestu zaostaju Brazil i Meksiko s 40 i 37 posto sudionika koji tvrde da su otvorili aplikaciju jedan ili više puta u prošloj godini dok su korisnici u Rusiji to učinili u 31 posto slučajeva. Slijedi Njemačka na petom mjestu (26 posto), a SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo dijele sedmo mjesto s po24 posto.

Samo u prvom i drugom tromjesečju 2020. godine TikTok i Douyin preuzeti su otprilike 616 milijuna puta. Sveukupno, aplikacija za društvene medije generirala je više od dvije milijarde prvih preuzimanja na App Storeu i Google Playu.