NOVO DOBA

UMJETNA INTELIGENCIJA: Postaje sve moćnija, stvorila je video igru

Autor Smartlife

Igru je AI kreirao nakon “baš puno pokušaja“, kako tvrdi jedan programer iz Japana

Izvor: Youtube

Kako AI generatori fotografija na osnovu unijetog teksta postaju sve moćniji (najpoznatiji je DALL-E) nameće se pitanje da li je tradicionalnim vizualnim umjetnicima, onim poput vas i nas, od krvi i mesa, odzvonilo?

Odgovor, kao i u slučaju većine drugih zanimanja, glasi vjerojatno ne, ali će biti sporadičnih jasnih istupa u tom pravcu da se to promijeni.

Japanski programer Nao_u je odlučio izradu grafike svog narednog projekta u potpunosti prepustiti AI engineu i rezultat nije spektakularan, ali je demonstrirao istovremeno široke sposobnosti, ali i ograničenja AI tehnologije u domeni stvaranja gaming naslova.

Izvor: Youtube

Autor je koristio Midjourney generator koji je po ugledu na tekstualne propozicije onoga što bi se trebalo naći na ekranu napravio letjelice i pozadinu jedne 2D side-scroller znanstvenofantastične pucačine.

AI je, također, osmislio i naziv igre nakon upita da napravi logotip reči Shoot 'Em Up.

Nao_u je svojim komandama opisivao svemirske brodove iz Star Wars i Armored Core serijala. Kako objašnjava, bilo je potrebno baš puno pokušaja da bi mašina proizvela bilo što upotrebljivo.

U ovom konkretnom slučaju bilo je problema s kojima AI nije mogao izaći na kraj. Pozadina, sastavljena od udaljenog grada, vegetacije i oblaka prikazivala se isključivo u jednoj perspektivi. Od ptičje perspektive nije bilo koristi pa je zato igra orijentirana vodoravno umjesto uspravno, kako je inicijalno bilo zamišljeno. Generatori još uvijek nisu uspješni u toj disciplini.

Zatim, pošto su sve kreacije statične bez mogućnosti da se njihovi individualni elementi odvoje, neka naprednija animacija nije dolazila u obzir. Nao je stoga bubi sa snimke morao skratiti noge kako bi njezino kretanje iole sličilo na nešto. "Pitanje je isključivo sreće možete li dobiti materijal koji želite, ali ako ste dobri u tome umjetna inteligencija će stvoriti neiscrpnu količinu varijacija", napisao je Nao_u.

Za sada Shoon igra, kako joj je službeno ime, pokazuje da je moguće da AI algoritmi zaista budu od pomoći proizvođačima video igara kako bi završili neke od elementa projekta, ali i to da smo daleko od AI umjetnika i njihove percepcije svijeta, koja još uvijek ne postoji.

Izvor: Unityroom

Igru Shoon možete igrati preko svog web browsera, ali ne zaboravite ga prvo ažurirati. Krećete se pomoću tipkovnice, podrške za miša nema, pucanje je automatsko i naš inicijalni rezultat je oko 19.000.

https://youtu.be/BsFxKXcSCFY