SVE SE VIŠE IGRA

Video igre i njihova popularnost među odraslima

Autor Davor Dakić

Videoigre nisu popularne samo među djecom nego i među malo većom djecom

Izvor: LJSphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Diljem svijeta milijuni odraslih također igraju videoigre koristeći igraće konzole, računala i – u sve većoj mjeri – svoje mobilne telefone. Posljednje, ali ne manje važno igranje je bilo popularno u prošlosti kada je pandemija koronavirusa povećala vrijeme provedeno kod kuće.

Prema Statista Global Consumer Survey, Ujedinjeni Arapski Emirati bili su zemlja s najvećim brojem odraslih igrača u 2022. godini. 91 posto stanovnika reklo je da su igrali igrice barem povremeno, a među njima su i mnogi ljubitelji mobilnog igranja.

Izvor: Anton Ostapenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Igre na pametnim telefonima, što je veliko rastuće tržište, pridobilo je ljude koji prije nisu ulagali u tu aktivnost dajući im jednostavan pristup uz niske početne troškove ili bez njih. Ovaj je fenomen također bio izraženiji u zemljama u razvoju.

Zemlje u razvoju, potpomognute svojom mlađom demografijom, proizvele su više igrača. Nigerija i Indonezija kao i Kina i Egipat izvijestili su o najvećem broju odraslih koji su rekli da igraju videoigre, u istraživanju provedenom u 40-ak zemalja.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Saudijska Arabija imala je podjednako velik broj igrača dok je također proizvodila najveći broj igrača koji se često igraju (26 posto odraslih). Japan, zemlja koja se tradicionalno povezuje s videoigrama, imala je jednu od najnižih stopa angažmana za igranje među odraslima.

U SAD-u je najveći broj odraslih prijavio igranje na konzolama umjesto na računalima i mobilnim telefonima. Konzole su također bile popularne u Meksiku i Latinskoj Americi dok je u europskim zemljama računalno igranje na mnogim mjestima bilo popularnije od konzola.

Izvor: Anton Ostapenko / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI