MANJE JE VIŠE

NOVI INSTAGRAM LITE: Ima sve bitno, izbačeno je manje bitno, a radi brže

Autor Smartlife

Čak 15 puta je Instagram Lite manji od klasične Instagram aplikacije. Želite li da vam radi brže i lakše instalirajte je već sad

Izvor: Instagram

Karakteristika jeftinijih i bazičnih Android pametnih telefona je što se često muče s teškim i tromim Android aplikacijama čije su instalacije velike, a rad opterećuje operativni sustav. Uz sve to, aplikacija nije optimizirana za slabiji hardver koji se ugrađuje u jeftinije smartphone. S Instagram Lite verzijom cilja se na tržišta u razvoju, ali dostupna je za sve korisnike Androida.

Facebook, vlasnik Instagrama, odlučio je da nakon deset mjeseci od kad aplikacija nije dostupna za preuzimanje, u više od 170 zemalja vrati Instagram Lite. I dalje se radi o mogućnostima koje nudi i obični Instagram, ali je aplikacija višestruko lakša i agilnija. Čak 15 puta je lakša.

Instalacija zauzima samo dva megabajta memorije, a štedjelo se tj. izbačene su teške po sam operativni sustav animacije, ikonice, tranzicije, pozadinske radnje i za slabiji hardver vrlo neoptimizirani procesi. Ipak, zadržane su sve foto i video opcije, filteri, Instagram opcije prijenosa uživo i slično, a na spisku su i Reels (TikTok rival), Dark Mode i GIF sličice.

Preuzmete li ovu aplikaciju imat ćete “prozračniji“ i brži Instagram čak i na skupljem tj. hardverski sposobnijem telefonu. Istovremeno, ovo je i mudar taktički potez Facebook kompanije jer je TikTok zabranjen u Indiji, Pakistanu i još nekim zemljama, a Instagram Reels je praktično kopija TikToka pa će korisnici lako moći pronaći alternativu.

Ova Instagram verzija je idealna za Android Go korisnike jer osim svega navedenog stvara i manje pozadinskih podataka te samim tim još manje opterećuje ionako skučenu radnu i korisničku memoriju. Pojedini mediji tvrde da aplikacija prikazuje i manje reklama, ali Facebook to nigdje nije zvanično objavio.