RATOVI ZVIJEZDA

NEKAD SU SE ZA FILMSKE SCENE KORISTILI MODELI: Ovaj je prodan za 2,3 milijuna dolara

Autor Krunoslav Ćosić

Mini svemirska letjelica korištena je u prvom filmu Star Wars

Izvor: Propstore / Ferrari / Profimedia

Ako ste pogledali prvi film Ratovi zvijezda onda se sjećate svemirske letjelice X-wing Starfighter. Nije to bila prava letjelica niti je bila riječ o računalnoj simulaciji. To je bio umanjeni model svemirske letjelice dug 56 cm.

Upravo je taj model prodan za više od 2, 3 milijuna dolara, a letjelica je korištena u scenama bitke. U mjerilu je 1:24, a kreirala ga je za redatelja Georgea Lucasa holivudska tvrtka za specijalne efekte Industrial Light & Magic.

Model se pojavljuje u Ratovima zvijezda: Nova nada (Star Wars: A New Hope) iz 1977. godine u kojem je Crveni vođa igrao ulogu u posljednjoj bitki filma. Lik je nosio jedinstvenu zlatnu kacigu, a njegov borac X-wing bio je označen jednom crvenom prugom na svakom krilu, što je označavalo njegov pozivni znak kao Red One.

Izvor: Shutterstock

Kada su Ratovi zvijezda stigli u kina u svibnju 1977. postali su trenutni fenomen. Dva elementa koja se često navode za uspjeh filma bila su njegova estetika dizajna i kvaliteta rada vizualnih efekata - oba su predstavljena u ovom povijesnom modelu lovcu X-wing.

Model dug 56 cm prodao je Propstore na aukciji filmskih memorabilija. Visoka pretprodajna procjena bila je milijun USD / 950.000 eura, ali konačna cijena od 2.375.000 USD / 2.254.848 eura bila je dvostruko veća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI