SNALAZE SE

Rusi stvaraju svoju trgovinu s mobilnim aplikacijama

Autor Igor Martić

Trgovina je u beta verziji te ima naziv RuStore

Izvor: Youtube

Ruska web grupa VK isprobava domaću trgovinu aplikacija kako bi nadomjestili zapadne alternative bez kojih su ostali. Platforma RuStore već je dostupna za preuzimanje korisnicima Android telefona i tableta, što je potvrdilo rusko Ministarstvo za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije.

RuStore se može preuzeti na pametni telefon na službenoj stranici trgovine rustore.ru.

VK-ov RuStore razvijen je uz podršku Ministarstva, domaće tehnološke tvrtke Yandex, tvrtke za kibernetičku sigurnost Kaspersky Lab i tvrtke za financijske usluge Sberbank. Time VK traži rješenje za zamjenu zapadnih usluga koje su napustile rusko tržište, prenosi Mobile World Live.

Izvor: Nadežda Šaškova, Pixabay

Sigurnosni sustavi Kaspersky Laba i VK integrirani su u beta verziju RuStorea. Kaspersky Lab rješenja pomoći će VK-u da moderira preuzete aplikacije provjeravajući ih na prisutnost zlonamjernog koda. Prema planu projekta, planirano je da se u ljeto ove godine u RuStore integrira platforma za push obavijesti, sustav plaćanja, a pojavit će se i ocjene aplikacija. Analitički i marketinški alati bit će lansirani do kraja godine.

Prilikom pokretanja beta verzije RuStorea ruski ministar komunikacija i medija Maksut Shadaev je navodno istaknuo kako je razvoj domaće trgovine aplikacija "bitan" zbog "tržišnih uvjeta". RuStore trenutno nudi 100-tinjak aplikacija, a nove se aplikacije svakodnevno dodaju.

RuStore
Izvor: Youtube

Mogu se preuzeti popularne usluge poput VK, Yandex i Sber, javne usluge, aplikacije mobilnih operatora, igre. Za neke programere otvoren je osobni račun koji omogućuje samostalno učitavanje aplikacija na RuStore. U bliskoj budućnosti osobni račun će biti otvoren za sve. Posebna korisnička služba VK-a podržava korisnike i programere 24/7.

Apple i Google, najveće globalne trgovine aplikacija, ograničile su pristup ruskim korisnicima. Istovremeno, Kremlj je ograničio pristup Twitteru, Googleovoj platformi za vijesti te Instagramu i Facebooku. Ruski političari pozivaju građane na prelazak na domaće pružatelje usluga.

VK grupa ima 10.000 zaposlenih, a VK ekosustav povezuje različite usluge. Korisnici se mogu prijaviti na različite usluge s jednim VK ID računom, koristiti VK Pay platformu za plaćanje, ostvariti popuste i ponude s VK Combo, pristupiti svojim omiljenim uslugama putem VK Mini Apps platforme dok glasovni asistent Marusya može pomoći u mnogim situacijama.

Izvor: Agence Rédaction Web, Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI