JAČI I JOŠ JAČI

NOVI VS. STARI: Snapdragon 8+ Gen 1 vs. Snapdragon 8 Gen 1

Autor Krunoslav Ćosić

Otprilike pola godine nakon glavnog ovogodišnjeg čipseta Qualcomm predstavlja novi čipset

Izvor: Youtube

Plus verzija je namijenjena najjačim pametnim telefonima, kao i 8 Gen 1, a uskoro stiže još jedan novi čipset Snapdragon 7 Gen 1 namijenjen srednje jakim premium pametnim telefonima.

Snapdragon 8 Gen 1 nalazi se, između ostalih, u Samsung Galaxy S22 seriji za američko tržište. Za očekivati je da će novi Snapdragon 8+ Gen 1 također svoje mjesto pronaći u nekom od nadolazećih flagship telefona iz Samsunga, ali i Xiaomija te mnogih drugih brandova poput Motorole.

Izvor: Qualcomm

Ipak, novi Snapdragon 8+ Gen 1 je nadogradnja na model čipseta koji je Qualcomm predstavio krajem 2021. godine. Najveća razlika je u proizvodnom procesu – stariji Snapdragon 8 Gen 1 nastao je na 4 nm procesu stoji Samsung dok novi Snapdragon 8+ Gen 1 potpisuje tajvanski proizvođač TSMC, također na 4 nm. Prve informacije govore da je TSMC-ov SoC napredniji od Samsungovog.

Qualcomm ističe 30 posto bolje performanse što se tiče energetske učinkovitosti tako da je omogućeno lakše upravljanje nusproduktom – toplinom pa samim time i većim brzinama takta procesorskih jezgri. I na kraju boljim performansama.

I jedan i drugi čipset koriste osmojezgrenim ARM v9 procesorom s Qualcommovim prilagođenim Kryo jezgrama, ali uz veći takt na plus verziji. Oba koriste jednu Cortex-X2 Prime jezgru kao najbržu za najzahtjevnije procese, ali je nova verzija podignula takt na 3,2 GHz umjesto 3 GHz na Snapdragon 8 Gen 1.

Izvor: Qualcomm

Tri jezgre Cortex-A710 Gold se koriste za srednje teške procese uz takt od 2,8 GHz (2,5 GHz na prethodniku) dok su četiri Cortex-A510 Silver jezgre namijenjene za štedljiviji rad uz takt od 2 GHz umjesto 1,8 GHz. Dakle, povećanje performansi je očito, što će omogućiti još jače pametne telefone u drugoj polovici godine.

Zajedničko je za oba čipseta grafički čipset Adreno 730 koji podržava Snapdragon Elite Gaming i HDR igranje. Istovremeno, brzina grafičkog čipseta (GPU) povećana je za 10 posto, ali je istovremeno smanjena potrošnja energije za 30 posto.

Izvor: Qualcomm

Među razlikama su za 20 posto bolje performanse po vatu na AI engineu, iako se koristi ista (sedma) generacija. U dijelu rada s kamerom novi Snapdragon 8+ Gen 1 ne donosi novosti jer oba čipa dolaze s Qualcommovim trostrukim 18-bitnim ISP-om koji može uhvatiti 3,2 gigapiksela u sekundi te čak 240 12-megapikselnih fotografija u samo jednoj sekundi. Podržan je isti HDR sa snimanjem više kadrova. Prilikom snimanja 8K videa moguće je istovremeno snimiti 64-megapikselnu fotografiju, bez imalo kašnjenja.

U oba čipa koristi se integrirani Snapdragon X65 5G modem s maksimalnih 10 Gb/s brzinama pri preuzimanju podataka (download) sa sub-6 GHz i mmWave podrškom za prijenos mobilnih podataka. Također, oba Qualcommova čipa podržavaju Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3.

The Fastest Android Phone - ASUS ROG
Izvor: Youtube

Asus Rog Phone 6 trebao bi biti prvi smartphone u koji će biti ugrađen čipset Snapdragon 8+ Gen 1, a uslijedit će:
iQOO 10 Pro
Motorola Edge 30 Ultra
OnePlus 10 Ultra
Realme GT 2 Master Explorer Edition
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Fold4
Xiaomi 12 Ultra
Xiaomi 12S
Xiaomi 12S Pro
Xiaomi 12T Pro/Xiaomi Redmi K50s Pro
Xiaomi MIX Fold 2

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI