DUGOGODIŠNJA SURADNJA

QUALCOMM: Opskrbljivat će 14 Stellantisovih automobilskih brendova

Autor Davor Dakić

Višegodišnji ugovor počinje s vozilima Maserati u koje će Qualcomm ugrađivati svoje sustave

Izvor: Qualcomm

Stellantis je grupacija u kojoj su Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, RAM, Vauxhall. Svi ti proizvođači trebaju razne multimedijske i sigurnosne sustave, a od 2024. godine za ovu veliku grupaciju proizvodit će ih Qualcomm.

Izvor: Stellantis

U automobilima će se koristiti najnoviji Snapdragon Digital Chassis proizvodi koji će u milijunima vozila omogućiti inteligentna, prilagodljiva i impresivna iskustva. Iskorištavanjem platforme Snapdragon Cockpit i 5G mogućnosti za telematičke sustave Stellantis će zadovoljiti rastuća očekivanja kupaca za personalizirana i vrhunska iskustva koja će se moći i nadograđivati.

Sporazum između Qualcomma i Stellantisa olakšat će plan za spajanje svih softverskih domena u računala visokih performansi, korištenjem Snapdragon automobilskih platformi visokih performansi i male snage u svim glavnim domenama vozila. Pridonijet će i osiguravanju Stellantisovog lanca opskrbe strateškim komponentama.

Stvaranjem otvorenih, skalabilnih i sveobuhvatnih automobilskih platformi koje obuhvaćaju poluvodiče, sustave, softver i usluge Qualcomm će Stellantisu omogućiti transformaciju u digitalnu eru automobila.

Izvor: Stellantis

Podižući odnos između vozača i vozila na sljedeću razinu Stellantis će koristiti Snapdragon Cockpit platforme sljedeće generacije za napajanje komunikacijskih i infotainment sustava u automobilu za STLA SmartCockpit, koji se dizajnira i projektira zajedno s Amazonom i Foxconnom.

Snapdragon Cockpit platforme nisu samo dizajnirane za isporuku grafike visoke razlučivosti na dodir i konzolu u kokpitu kojom se upravlja glasom već i za isporuku potpuno imerzivnog iskustva u kabini, omogućujući vrhunski zvuk i kristalno čistu glasovnu komunikaciju u cijeloj kabini vozila.

Snapdragon Cockpit također će se koristiti za poboljšanje STLA Brain donoseći novu razinu digitalne inteligencije za praktičnost i sigurnost te pomažu u poboljšanju sposobnosti osobnog asistenta u vozilu s vrlo intuitivnim značajkama umjetne inteligencije (AI).

Izvor: Stellantis

Kroz Over-the-air (OTA) ažuriranja vozilu će se omogućiti prirodni razvoj i poboljšanja tijekom vremena stalnim ažuriranjem, nadogradnjom i poboljšanjem kao i kroz značajke na zahtjev i trenutne nadogradnje vozila kao što su dodatne konjske snage ili načini vožnje.

Prva aplikacija bit će primijenjena u marki Maserati, a koristit će se za pogon sljedeće generacije Stellantisovog infotainment sustava, uz stalno povezan (always-connected) automobil na internet.

Izvor: Stellantis

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI