IMATE LI 5G?

Najbrže generacijsko uvođenje u povijesti mobilnih uređaja

Autor Davor Dakić

Procjenjuje se da će 5G u 2022. godini premašiti milijardu korisnika

Izvor: Europska komisija

5G bi mogla biti najbrže usvajana nova tehnologija, usporede li se prethodne 3G i 4G mobilne generacije, od njihovog planiranja i uvođenja te dostizanja visokog postotka korištenja od strane korisnika.

Za usporedbu, 18 mjeseci nakon lansiranja 5G je činio više od 5,5% mobilnih veza – ni 3G ni 4G nisu premašili penetraciju od 2,2% u istom periodu. Ovaj 5G rast bez presedana predstavlja najbrže generacijsko uvođenje u mobilnu industriju, u usporedbi s 3G i 4G.

Rast broja 5G korisnika nastavit će se i u sljedećim godinama. GSMA očekuje da će 5G u svijetu koristiti dvije milijarde ljudi, što će biti više od petine svih ukupnih korištenja uređaja. Istovremeno, u 2025. godini će dvoje od pet ljudi imati dostupne 5G mreže, pokazuje GSMA-ov Mobile Economy Report 2022.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Danas postoji gotovo 200 aktivnih 5G mreža u 70 zemalja, uključujući 68 operatera koji pružaju usluge 5G fiksnog bežičnog pristupa (FWA) i 23 koji isporučuju samostalne 5G usluge. Sve to podržava potražnju potrošača potaknutu stalno rastućim portfeljem pametnih telefona s 5G-om u različitim cjenovnim kategorijama.

"5G čini mnogo veći udio globalnih mobilnih veza nego 3G ili 4G u istoj točki njihovog životnog ciklusa. Zamah je potaknut čimbenicima uključujući inovativne planove, usluge streaminga videa, rastuću prodaju 5G uređaja i proširenja mrežne pokrivenosti", rekao je Alex Sinclair, glavni tehnološki direktor, GSMA te dodao:

"Osim toga, pokretanje 5G usluga u Latinskoj Americi i podsaharskoj Africi tijekom prošle godine znači da je tehnologija sada dostupna u svim regijama svijeta tako da smo spremni na veći rast i više transformacije za usluge."

Rane inicijative mrežnih mogućnosti su u tijeku kako bi se podržao sve veći broj inovativnih slučajeva korištenja potrošača i poduzeća u 5G eri. To uključuje korištenje 5G višestrukih opsega spektra ispod 3 GHz, 5G mmWave, 5G napredne i privatne mreže.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI