DRUGI SU POPULARNIJI

APPLE IM BRANI DOSTUPNOST: Aplikacije trećih strana

Autor Davor Dakić

Third-party aplikacije doživljavaju širok regionalni i globalni uspjeh

Izvor: Shutterstock

Europska komisija (EK) je 2021. presudila da je Apple prekršio lokalne zakone narušavajući konkurenciju na tržištu streaminga glazbe i zlorabio svoju dominantnu poziciju u sektoru putem App Storea, svoje trgovine aplikacijama.

Izvješće Analysis Group tvrdi da Appleove vlastite usluge čine mali udio u korištenju aplikacija među korisnicima iPhonea. Analysis Group je otkrio da je Spotify 1,6 puta popularniji od Apple Musica u SAD-u dok se Google Maps koristi 1,5 puta više od proizvoda proizvođača iPhonea. Amazon Kindle bio je 4,5 puta popularniji od Apple Booksa.

Izvor: Shutterstock

Analysis Group je također primijetio da su aplikacije trećih strana jedine opcije za potrošače u nekim kategorijama, uključujući društvene mreže, usluge za upoznavanje, planiranje putovanja te hranu i piće.

Apple se suočio s kritikama zbog svoje dominacije u App Storeu u zemljama uključujući Australiju, Veliku Britaniju i Njemačku. Aplikacije trećih strana "doživljavaju širok regionalni i globalni uspjeh na App Storeu", pokazuju informacije Analysisa, a prenosi Mobile World Live.